von.grzanka napisał(a):No właśnie, choroba, nie.to ciekaweByło to gdzieś w Internecie - tyle wiem.
PS
Znalazłem coś podobnego, ale nie to samo co ja czytałem.
http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?s...ucia&nr=19
jednak nie mam pewności, czy świadomość i poczucie własnego 'ja' to to samo - czy to że jesteś świadom pisania na klawiaturze można podpiąć pod poczucie własnego 'ja' ? myślę, że nie, że świadomość jest czymś szerszym. jednocześnie uważam, że poczucie własnego 'ja' obejmuje samoświadomość - tak jak w artykule zostało o tym wspomniane.von.grzanka napisał(a):El Commediante przyrównuje mózg ludzki do Internetu czy mrowiska, co jest oczywiście nadużyciem.ok, przyrównać może nie, ale porównać już tak

von.grzanka napisał(a):Po pierwsze nie znamy dokładnie sposobu działania mózgu więc nie możemy wysnuwać takich porównań.Ale nie jest tak, że niczego nie wiemy

Moim zdaniem można porównać do internetu - uszkodzenie neuronu i wymiana na nowy -> odłączenie komputera i podłączenie go ( albo nowego ). Do mrowiska nie jestem pewien ( biologiczne analogie nie są moją mocną stroną :p ).
von.grzanka napisał(a):Po drugie Internet oraz mrowisko to sieci rozproszone, czego nie można powiedzieć raczej o mózgu.myślę, że to tylko kwestia skali - rozmiar neuronu vs mózgu ( średnica ) oraz rozmiar komputera vs rozmiar planety ( albo geograficznej średnicy internetu ).

Było to gdzieś w Internecie - tyle wiem.