exeter napisał(a):Byli przykładem tego co może zrobić "pranie mózgu", programujące ideowo, połączone z poczuciem wyjątkowości i elitarności.
ja mysle ze miano bohatera lub bohaterskiego czynu to jest raczej sprawa czasu a nie samego czynu. Bohaterem zostaje sie po czasie i tylko wtedy kiedy inni ludzie lub pokolenia nazwa pewne akcje lub ludzi bohaterowie.
exeter napisał(a):Dla mnie bohaterstwem było.... czy tak jak w armii brytyjskiej, codzienne wykonywanie obowiązków dla Anglii i Królowej na pustyni,
Czy walka w imie Angli i krolowej to bohaterstwo czy rezultaty wypranych mozgow Anglikow? Zapytaj Szkota czy tez jest tak chetny umierac za krolowa. Tak sie sklada ze w ostatnich latach nie tylko Anglicy walcza na pustyni ale jak sie przeanalizuje jak do tej wojny doszlo to nie wazne jakich bohaterskich czynow sie tam dokonalo to i tak decyzja ataku na Irak byla rezultatem wyprania mozgu i propagandy. Po czesci tez postawila kraje koalicyjne w sytuacji bez wyjscia. Nikt nie byl w stanie odmowic.
Co do wojny i bohaterstwa to ja uwazam ze kraje moga byc zaangazowane w wojne w dwa sposoby - atak i obrona. Tak sie sklada ze historia ocenia atakujacych jako kryminalistow a usprawiedliwia tych ktorzy sie bronia i wywyzsza ich do rangi "bohaterow" Nie wiem czy (mimo dzisiejszych usilnych staran) niemcy moga lub powinni nisic miano "bohaterow" To ze wykonywali swoje obowiazki na frontach WWII rzetelnie nie kwalifikuje ich to tego miana bo sam fakt ze zaczeli najwieksza zadyme w histori europy powinno ich postawic w kacie i nigdy nie pozwolic z tego kata wyjsc.
To samo jesli chodzi o wojne w Iraku, nie wazne jacy Polscy, Angielscy czy Amerykanscy komandosi sa dobrzy, nie kwalifikuja sie do miana "bohaterow" poniewaz nielegalnie zaatakowali suwerenny kraj i wyzadzili wielkie szkody dla tego kraju a to nie ma nic wspulnego z bohaterstwem a raczej z hańba. Dla mnie bohaterami byli Polscy zolnierze kampani wrzesniowej 1939. Oni walczyli broniac domu i nie wiedzieli statystyk np. ilu niemcow napadlo na Polske i ile maja czolgow.