kkap napisał(a):Moje wnioski: System państwowej pomocy socjalnej jest chujowy i bardziej szkodzi prawdziwie potrzebującym niż pomaga. Należy go zlikwidować. Dziękuję
No nie spodziewałem się aż tak radykalnego podsumowania. Dlaczego likwidować a nie zreformować?? W dzisiejszej Polsce istnieje opieka socjalna ale jest ona obsługiwana według liczb a nie według realnych potrzeb (potrzebującego) człowieka. Jest to system dla administracji wygodny ale prowadzi do chorych absurdów o których napisałeś. Ja widzę opiekę socjalną jako system dofinansowania przez państwo osób które:
a) nie są w stanie fizycznie ani umysłowo pracować
b) ulegną ciężkiemu schorzeniu, którego leczenie będzie wymagało dużych nakładów finansowych
c) zostaną zwolnione z pracy a państwo nie znajdzie im odpowiedniego miejsca zatrudnienia (należy się jedynie niski zasiłek przez pół roku aby umożliwić przeżycie bezrobotnego).
d) są rodzicami wielu dzieci i pracują choć pensja i tak nie wystarczy im na utrzymanie.
e) są dziećmi bez prawnych opiekunów (utrzymanie w domach dziecka)
Opisałem jedynie schematyczne i podstawowe przypadki. Nie ma miejsca na finansowanie darmozjadów. Wy patrzycie na socjalizm jako na system który hoduje żuli. W praktyce jest w tym dużo prawdy ale w teorii przecież może być zupełnie inaczej. Wystarczy trzymać się prostej zasady: "Możesz pracować to pracuj".
kkap napisał(a):...i pierdoli głupoty, jak to nie zostanie panem świata, wielkim biznesmenem.
Kogoś mi to przypomina
![[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]](http://images2.fanpop.com/image/photos/10100000/Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg)
EH