Avx napisał(a):Powtórzę się po raz setny. Egzekwowanie "własności" intelektualnej wymaga ciągłego naruszania własności materialnej oraz prywatności, w skali globalnej. Nie zgadzam się z twierdzeniem, jakoby jakakolwiek "praca" mogłaby dawać komuś częściową władzę nad komputerami i inną własnością materialną niecałych siedmiu miliardów ludzi.
Dlatego nie uznaję patentowania algorytmów, czy praw fizyki. Jednak gotowe rozwiązania to już inna kwestia. Nie podoba mi się patentowanie np. paneli multi-touch. Uważam, że jeśli wykonasz swój własny od początku, to nikt Ci nie może tego zakazać. Jednak skopiowanie schematu budowy i produkcja na własną rękę to już nie uwzględnia tego, że ktoś te pracę w opracowanie schematów włożył.
Sporo nie podoba mi się z obecnych rozwiązań w dziedzinie patentów i podobnie jak Ty myślę o niektórych z nich w ten sposób, ale nie jestem generalnie przeciwko patentom. Uważam, że są sytuacje gdy Ty masz zupełne prawo do swojego produktu(czy to schematy, czy innej rzeczy).
EDIT: To prawo jest co najwyżej niedoskonałe, ale nie znaczy to, że sama idea nie ma zupełnie sensu.