Gocek napisał(a):Państwo musi zapewnić obywatelom, a szczególnie narodowi przetrwanie (bezpieczeństwo i obrona) i możliwości rozwoju (zapewnienie środków produkcji - funkcjonowanie gospodarki narodowej, ład społeczny, stabilność życia, wykorzystanie potencjału ludzkiego, twórczości, nauka), w rozumieniu cywilizacji zachodniej również dobrobyt (komfort życia, wysoki standard, możliwości szerokiego zaspokajania wyższych potrzeb, samorealizacji).bezpieczeństwo i obrona - stróż nocny - może być
twórczość - tu wolę pełny "wolny rynek" - z wiadomo z jakiego względu.
dobrobyt ludzie mogą sobie sami zapewnić, ale tu socjalistom można pójść na rękę(w przypadku prób kompromisu) i ustalić najniższy standard, byle jaki, ale za to tani do zapewnienia. ale to już, jak podkreśliłem, byłby kompromis.
Avx napisał(a):Utopijny pomysłpowiedział anarchista, w sytuacji, gdzie w krajach, w których można zyć komfortowo... no cóż... krajach
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.