El Commediante napisał(a):za kim poszliby ludzie
Ludzie idą za każdym, kto ma ku temu odpowiedni portfel; a im większy liberalizm, tym łatwiej mi pieniądze zarabiać.
Enver napisał(a):Inny scenariusz może być taki, że obrońcy zorganizują się w jakąś organizację bojową i odeprą atak - ale wtedy będą mieli własne państwo zamiast cudzego.
Organizacja nie stosująca agresji nie jest państwem.
(przy czym zawsze, kiedy mówię o "agresji", przyjmuję jej libertariańską definicję; zgodnie z którą zastrzelenie złodzieja albo torturowanie mordercy jest działaniem pokojowym)
El Commediante napisał(a):Wyobraź sobie Singapur, Hong Kong, w roli agresora. Nałożyć embargo? Miliony bankrutują.
A w mieście nie mają co jeść
Zresztą, dlaczego od razu "bankrutują" ? Po której stronie ? Zbankrutują raczej przede wszystkim firmy mające w Hongkongu centrale, czyli jego własne właściwie.El Commediante napisał(a):Wyobraź sobie Panamę, Kanał Suezki, Gibraltar w roli agresora. Nałożyć embargo? Miliony bankrutują.
I te miliony pierwsze, co będą miały ochotę zrobić, to oczyścić przejście; to znaczy pół świata się zwali na tą Panamę.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.