Avx napisał(a):Jeżeli uważasz, że państwo nie stosuje agresji, to spróbuj przestać płacić podatki, zaminować sobie ogródek, otworzyć linię produkcyjną amfetaminy i powiesić funkcjonalne kałasznikowy na ścianach; a potem uprzejmie poinformuj o tym psiarnię.
Ty ciągle popełniasz identyczny błąd w rozumowaniu. A co groziłoby w twoim "państwie" za nie przestrzeganie reguł?? Jak sam napisałeś dopuszczalne byłyby tortury itp. Czyli w zasadzie byś robił dokładnie to samo.
Myślę że na początku istnienia swojego księstwa miałbyś niewiele problemów "prawnych" ze swoimi mieszkańcami. Byliby to klienci z wyboru. Problem zacznie się dopiero wtedy gdy zaczną rodzić się ich dzieci. Teraz powstaje pytanie czy one też tam znajdują się ze swojego wyboru?? Czy sam fakt urodzenia daje im prawo do "wzięcia" sobie ziemi wedle własnego widzimiesię, włożenia w nią pracy i postawienia tabliczki "To jest moje". Oczywiście że nie bo była by to twoja ziemia. Jednak te nowe pokolenie mogłoby tego całkowicie nie pojąć. "Ja tu się urodziłem, nikomu krzywdy nie robię, a ten pan w okularach już na starcie karze mi płacić haracz ;]".
Myślę że znalazłeś się właśnie w identycznej sytuacji. Ta rzeczywistość nie została ci narzucona. Ty się w niej już urodziłeś i jest powszechnie akceptowalna. Masz prawo się buntować ale też masz prawo ją opuścić.
![[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]](http://images2.fanpop.com/image/photos/10100000/Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg)
EH