SOCJOPATA1
PILASTER
Dla dobra jednostek.
Analogicznie, lecz odwrotnie pojmowany komunizm mamy w Szwecji.
Jeżeli pojmujesz niewidzialną rękę rynku jako absolutne prawo ekonomii (ekonomia to nrr), niezależnie od tego, czy opiera się na systemie komunistycznym, feudalnym bądź kapitalistycznym, to w istocie niewidzialna ręka rynku jest wszędzie (jak dobór naturalny) i traci swoje znaczenie. Staje się prawem tak ogólnym i absolutnym jak ekonomia, zatem nie można jej wartościować w kontekście sporu socjalizm vs liberalizm, nie mówiąc już o komunizm vs kapitalizm, ona po prostu jest. Dobór naturalny również jest i można się uprzeć, iż dobór sztuczny jest również formą doboru naturalnego itd.
Ja natomiast mówiąc niewidzialna ręka rynku, mówię o typie idealnym gospodarki wolnorynkowej (libertariańskim), którego urzeczywistnienie jest niemożliwe, stanowiąc jedynie ideał, wycinek, swego rodzaju redukcję rzeczywistości.
Patrzysz na problem zbyt wąsko. Wyzyskiwaczem nadal są kapitaliści, nawet jeżeli Ty kupujesz produkty ich firm, wytworzone i sprzedawane przez jego proletariat.
PS. Przypominam co niektórym, iż prowadzimy dysputę teoretyczną. Nawet jeżeli staję w obronie komunizmu, nie oznacza, iż jestem zwolennikiem komunizmu. Moje poglądy nie są tak radykalne. Staram się stworzyć po prostu przeciwwagę dla towarzystwa wzajemnej kapitalistycznej adoracji
Mam nadzieję, że w tym całym wolnorynkowym zacietrzewieniu uda się zbytnio pasjonującym się zagadnieniem osobom przyjąć moje słowa do świadomości.
Cytat:Sorry, ale to wyrażenie właśnie najlepiej określa to co napisałeś.Jak będziesz miał coś interesującego do powiedzenia, to zapraszam.
PILASTER
Cytat:Czyli kogo?Misia gogo.
Dla dobra jednostek.
Cytat:Niech o zatem gocek się wypowie dzięki posiadaniu jakich środków produkcji pani Rowling dorobiła się swoich miliardów ?Maszyna do pisania, komputer, papier itd.
Cytat:To jaki jest mechanizm decyzyjny, ile komu ze wspólnego kotla przydzielić?Sam chciałbym wiedzieć. Z teorii wynika, że to mechanizm wspólnotowy.
Cytat:W puszczy białowieskiej.Singapur i Hong-Kong, Irlandia czy Kanada nie są wyłączone z gospodarki światowej, regulowanego handlu międzynarodowego jak również własnej polityki gospodarczej. Tak pojmowana ręka wolnego rynku jest również w Polsce, w końcu to druga Irlandia :], jak i w każdym innym państwie.
A jeżeli chodzi o wolny rynek, to w Singapurze i Hong-kongu. Irlandia, czy Kanada też w sumie mają się nieźle.
Analogicznie, lecz odwrotnie pojmowany komunizm mamy w Szwecji.
Cytat:Niewidzialna ręka rynku nic nie zakłada. Inaczej nie byłaby niewidzialna Ona po prostu jest (nawet w systemach komunistycznych była). Jest zwyczajnie prawem przyrody, odpowiednikiem doboru naturalnego na gruncie ekonomii.Ona jest niewidzialna tylko w teorii. Natomiast ta widzialna ręka jest wszechobecna. Kształtują ją nie tylko władze, lecz również poszczególni ludzie, wystarczy że zaczną oszukiwać, terroryzować, wymuszać itp.
Jeżeli pojmujesz niewidzialną rękę rynku jako absolutne prawo ekonomii (ekonomia to nrr), niezależnie od tego, czy opiera się na systemie komunistycznym, feudalnym bądź kapitalistycznym, to w istocie niewidzialna ręka rynku jest wszędzie (jak dobór naturalny) i traci swoje znaczenie. Staje się prawem tak ogólnym i absolutnym jak ekonomia, zatem nie można jej wartościować w kontekście sporu socjalizm vs liberalizm, nie mówiąc już o komunizm vs kapitalizm, ona po prostu jest. Dobór naturalny również jest i można się uprzeć, iż dobór sztuczny jest również formą doboru naturalnego itd.
Ja natomiast mówiąc niewidzialna ręka rynku, mówię o typie idealnym gospodarki wolnorynkowej (libertariańskim), którego urzeczywistnienie jest niemożliwe, stanowiąc jedynie ideał, wycinek, swego rodzaju redukcję rzeczywistości.
Cytat:Jestem. Moją pracą wzbogacam właścicieli firmy, którzy zgarniają ową marksistowską "wartosć dodatkową". Z punktu widzenia marksizmu wyczerpuje to całkowicie definicję "wyzysku"http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyzysk
Patrzysz na problem zbyt wąsko. Wyzyskiwaczem nadal są kapitaliści, nawet jeżeli Ty kupujesz produkty ich firm, wytworzone i sprzedawane przez jego proletariat.
Cytat:jako klient wyzyskuję (pośrednio, ale wyzyskuję) pracowników firm, które mnie jako klienta obsługują. I to mi się podobaNie wyzyskujesz ani pośrednio, ani bezpośrednio pracowników firm. Stanowisz tylko jedno z ogniw systemu, stworzonego przez wyzyskiwaczy i jeszcze się z tego cieszysz. Wyzyskuje nadal kapitalista, bo to on kreuje system, wykorzystuje położenie pracowników, zagarnia większą część wypracowanego przez nich zysku, zostawiając im jedynie ochłapy na przeżycie, prokreację i dalszą pracę.
PS. Przypominam co niektórym, iż prowadzimy dysputę teoretyczną. Nawet jeżeli staję w obronie komunizmu, nie oznacza, iż jestem zwolennikiem komunizmu. Moje poglądy nie są tak radykalne. Staram się stworzyć po prostu przeciwwagę dla towarzystwa wzajemnej kapitalistycznej adoracji

Mam nadzieję, że w tym całym wolnorynkowym zacietrzewieniu uda się zbytnio pasjonującym się zagadnieniem osobom przyjąć moje słowa do świadomości.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL