defender napisał(a):Jak najbardziej, właśnie dzięki takim defenderom wyszliśmy z jaskiń....No bo, tak szczerze, gdzie w czasach w których wychodziliśmy z jaskiń byli pacyfisci i humaniści ? Czy zawdzięczamy takim cokolwiek ?
Zaraz, koleś pluje Twojej panience w twarz, a ty się go grzecznie pytasz dlaczego to zrobił ?
Przechodzimy do inwektyw ?
Było o tym kiedyś w "było sobie życie" właśnie skok cywilizacyjny u neandertalczyków nastąpił kiedy się dogadali i zamiast polować na mamuty za czeli uprawiać ziemie i hodować zwierzęta.
--
Ja rozumiem że każdy ma inne poglądy, ale przynależność do pewnej grupy wymusza te a nie inne poglądy przykładowo: należąc do grupa "a" nie mogę popierać poglądów grupy "b".
Przykładowo będąc wegetarianinem, nie mogę chodzić w futrze lisa, bo była by to hipokryzja.
--
Antyklerykalizm - (od "anty" i gr. clericos, "mający władzę religijną") jest ideologią społeczno-polityczną przeciwstawną, wrogą, wobec klerykalizmu, krytyczną wobec autorytetu lub domniemanej władzy kleru i duchowieństwa (stąd nazwa) w przestrzeni publicznej poza miejscami kultu. Antyklerykalizm często mylnie utożsamiany jest z ateizmem.
Sprzeciw dotyczy, subiektywnie interpretowanych jako negatywne, wpływów hierarchów religijnych na zbyt luźno związane z religią i teologią dziedziny życia, takie jak polityka, kultura, edukacja i jest związany przede wszystkim z filozoficznymi i moralnymi podstawami determinującymi określone działania w tych dziedzinach."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antyklerykalizm
--
Ateizm jest jak koło w aucie, na samym kole nie pojedziesz, ale jak wkręcisz 4 koła do auta to śmigasz.
--
Jak by to wyglądało jak pracownik jednej firmy samochodowej jeździł samochodem innej firmy. Albo piekarz z jednej piekarni jadł chleb z innej, hipokryzja.