Machefi napisał(a):Jak twój liberalizm uwzględnia wolność i przekonania innych?
Normalnie. Wolność do tworzenia dobrowolnych komun, organizacji charytatywnych, kościołów, sekt - wynika z prawa własności.
Natomiast oczywiście nie uwzględniam przekonań złodziei, między innymi socjalistów też. Socjalista to najczęściej nie zwolennik ochotniczej komuny (a jeśli jednak tak, to życzę powodzenia !), tylko sięgania do mojej kieszeni na finansowanie swoich zachcianek.
Oczywiście same przekonania złodziejskie to nic złego, przestępstwem jest czyn złodziejski (np. pozbawienie mnie portfela albo głosowanie w parlamencie za podwyżką podatku). Czyny złodziejskie muszą być karane i sorry, ale mało mnie interesują przekonania osobnika wyciągającego mi coś z kieszeni. To, czy ten ktoś angażuje do tego aparat państwowy - jest nieistotne.
Machefi napisał(a):Dla mnie skrajny liberalizm to utopia, która kończy jak w głębokiej Afryce
Ależ Afryka jest dość mocno socjalistyczna (choć obserwuje się pewną poprawę).
Pierwszy z brzegu przykład, Kongo.
The overall freedom to start, operate, and close a business is heavily restricted by the Democratic Republic of Congo’s regulatory environment. Starting a business takes an average of 149 days, compared to the world average of 35 days. Obtaining a business license takes about 322 days and involves 14 procedures, compared to the world average of 218 days and 18 procedures.
The DRC’s weighted average tariff rate was 11.6 percent in 2008. Import restrictions, import taxes, services market restrictions, inadequate infrastructure, complex regulations, bureaucracy, inefficient customs administration, and corruption add to the cost of trade, and there is substantial unrecorded trade.
etc, etc, etc
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.