Socjopata1 napisał(a):Bezpieczeństwo wewnętrzne i zewnętrzne to przypadki poza taką kategoryzacją, bo muszą być - obecnie zajęcie tych obszarów przez inne podmioty niż rynek nie jest w ogóle możliwe.No ja jeszcze dorzuciłbym bezpieczeństwo zdrowotne i edukację.
Cytat:Wręcz musimy ją ryzykować - wygranymi i przegranymi będą podmioty oferujące usługi zdrowotne. Wolny rynek ma zapewnić przetrwania podmiotów oferujących usługę najlepiej dopasowaną do potrzeb nabywców, a nie zapewnić sukces każdej firmie. W wyniku konkurencji wygranym będzie zawsze pacjent, chociaż nie uczestniczy w grze - jest trzecim wg powiedzenia, że "gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta".Rozumiem. Odnosiłem się do kwestii bezpieczeństwa no bo wiesz, niekoniecznie musimy być Polakami i w imię wolnego rynku, możemy zgodzić się na eksterminację narodową
Cytat:To o czym piszesz jest właśnie efektem państwowej służby zdrowia. Wczoraj w wiadomościach pisali o zmniejszaniu kolejek przez wyrzucanie martwych dusz - najlepszy wynik jaki udało im się osiągnąć (na papierze oczywiście) to było bodajże 255 dni8OPaństwowa (narodowa) czy uniwersalna służba zdrowia jest stosunkowo młodym tworem i występuje w większości państw świata (niestety zazwyczaj jest skorumpowana, występuje patologia i chęć zysku), nie zawsze tak było. To jest właśnie luksus na który pozwolić mogą sobie tylko najbogatsze państwa i najbardziej rozwinięte narody.
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_health_care
Wcześniej leczył się ten, kto mógł zapłacić, albo komu ktoś zwyczajnie pomógł.
Cytat:Należy więc wyeliminować ten konflikt - państwowa służba zdrowia to kompletna klapa, co każdy widzi, tylko wszyscy udają, że starczy włożyć dodatkowy miliard pieniędzy podatników i stanie się zajebiście.W ramach tego konfliktu to kompletna klapa. Lobby chciwych lekarzy, oraz towarzystw ubezpieczeniowych walczą o urynkowienie tego sektora oraz o jego zagarnięcie.
Wyobraź sobie, że np: na Kubę to się Amerykanie przyjeżdżają leczyć. Nie mówię już o kubańskich misjach lekarskich. I na tą małą wyspę nałożone są straszne embarga. Bardzo dobrze też i za darmo leczono mojego kolegę w Wietnamie.
W Wielkiej Brytanii jak nie masz na pociąg, to wypłacą Ci jeszcze z kasy na bilet
Cytat:Na wolnym rynku maksymalizacja zysku w długim okresie będzie możliwa wyłącznie w drodze realizacji tego paradygmatu. Nikt nie kupi gorszej usługi, jeśli może kupić lepszą, a teraz każdy jest zmuszony kupować niezwykle marną usługę i może kupić sobie lepszą, czyli płaci dwukrotnie.Właśnie, a kiedy ten rynek będzie wolny? To będzie rynek, lecz w jego wolność nie liczę, gdyż konsument nigdy nie zawiera dobrowolnie umowy, choć z pozoru może się to wydawać dobrowolnością (jedynie wybór placówki i ustalonych przez nie kosztów).
Cytat:Ale to jest właśnie efekt braku konkurencji - gdyby była to maksymalna efektywność usługi byłaby kluczem do maksymalizacji zysku.Kapitalistyczna gospodarka rynkowa sprzyja eliminowaniu, wykupywaniu i utrudnianiu powstania konkurencji. Oddziałuje na politykę i walczy sama z sobą, tzn. z wolnym rynkiem.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL