Socjopata1 napisał(a):Idźmy więc o krok dalej - dlaczego RP nie ma pieniędzy?Idźmy o jeszcze jeden krok dalej, dlaczego w toku rozwoju cywilizacji powstała idea uniwersalnej służby zdrowia? Publiczna służba zdrowia też sobie radzi, jestem tego przykładem. Tylko występują sztuczne problemy, sztuczne kolejki. Istnieje ten konflikt, o którym mówiłem wcześniej, konflikt publiczny-prywatny. Najlepsza rzecz dla lekarzy.
I dlaczego prywatne szpitale i szkoły jakoś sobie dobrze radzą, mają pacjentów, którzy są zadowoleni, a publiczna służba zdrowia nie? Dlaczego do państwowej służby zdrowia pompuje się coraz więcej kasy i jest coraz gorsza?
Cytat:Dlaczego nie? Powtarzam - prywatne podmioty sobie radzą, a publiczne, które nie działają jak przedsiębiorstwa, nie radzą sobie.
Działają, ale nie spełniają swojej funkcji - czyli powszechności służby zdrowia, tzn. Jak Cię nie stać oczywiście.
Cytat:Znowu pytanie o genezę - skąd bierze się ograniczenie liczby notariuszy a co za tym idzie konkurencji?Samym notariuszom na tym zależy. Realizują swoje interesy poprzez swoich przedstawicieli w rządzie.
Cytat:Jak lekarze mają zarabiać nie świadcząc usług zdrowotnych?Przede wszystkim mają leczyć, dzięki temu zarabiać. Teraz jest odwrotnie.
Cytat:A czy NFZ finansuje droższe leki? Nie. W najgorszym razie nic się więc w tym względzie nie zmieni, w najlepszym wskutek zmniejszenia obciążeń podatkowych, więcej ludzi będzie stać, bo będą mieli więcej kasy.System trzeba naprawić, takie jest moje zdanie. Niekoniecznie go likwidować. Zresztą od tego odchodzi również USA.
Cytat:Będę miał do wyboru, dajmy na to, 20 podmiotów - w imię zysku któryś z nich z pewnością zaoferuje usługę w kształcie, który będzie mi odpowiadać.Będziesz miał 3 podmioty o 20 nazwach. Rynek będzie podzielony i nie wiadząc czemu koszty będą tak wysokie, że przez większość czasu będziesz walczył o wypłatę swego ubezpieczenia, albo będzie organizacja charytatywna zbierała na Twoje leczenie.
Cytat:Jasne, ale powołałeś rzekomy brak dobrowolności zawierania umów jako argument za koniecznością nacjonalizacji - przemysł spożywczy, aż się prosiPrzemysł spożywczy się nie prosi. Samych rodzajów pożywienia jest dużo. A i piec chleb też można w domuPrzecież tylu ludzi narzeka, że żywność jest za droga:].
Cytat:Ograniczyliśmy jak sądziłem do obszarów w których rozważana jest ingerencja Państwa - ale skoro uzasadnienie działania Państwa daje się zastosować również do innych sektorów niż ten jeden, powstaje pytanie dlaczego ten sektor tak, a inne nie.Gdyż państwo gwarantuje obywatelom bezpieczeństwo i ochronę zdrowia. Jak Cię państwo zniewoli (tzn. będziesz więźniem), to też Ci zagwarantuje wyżywienie, co też niektórych "ekonomistów" oburza. Zresztą państwo wybudowało większość obecnych placówek zdrowia. Wyobraź sobie, że kiedyś mogło jeszcze inwestować i budować nowe placówki. Teraz to niemożliwe.
Cytat:Czemu nie? Skoro to już działa? Istnieje sektor prywatnych usług medycznych, czyli istnieje konkurencja i dobrowolność - nikt ich przecież nie zmusza. Mogą czekać pół roku na zabieg w ramach publicznej służby zdrowia.Ja nie czekam pół roku, bo mam znajomości. Okazuje się zatem, że problem jest w pewnym sensie sztuczny. Gdy zapłacisz na tym samym (nieużywanym) sprzęcie, w tym samym miejscu zrobią Ci zabieg. Należy Służbę Zdrowia naprawić, reformować, a nie oddać prywatnym właścicielom.
Ceny zabiegów idą w górę, gdyż nie wiadomo co i kto wpływa na takie ceny zabiegów?
Cytat:Nie, oni walczą o swoje partykularne interesy wykorzystując istniejącą sytuację. Ustanowienie takiej zasady byłoby zmianą systemową, która pośrednio powodowałaby, że realizacja ich interesów w ten sposób nie była możliwa. Konieczna jest zmiana mentalności.Owszem mentalność jest bardzo ważna. Lekarz przede wszystkim to praca misjonarska. Zysk i pozycja społeczna jest efektem pomocy ludziom, społeczeństwu, nie odwrotnie. Państwo powinno dobrze opłacać lekarzy, gdyż ich praca sprzyja państwu jako takiemu. Natomiast lekarze chcą teraz zarabiać po 20000 zł (najlepiej wyrywając kartki, nie używając sprzętu, za który płacą itd.) i budować sobie hacjendy i rywalizować o to, kto ma lepszy samochód. Oczywiście nie wszyscy, ale szczególnie to młode pokolenie ukierunkowane na zysk.
Cytat:Co tylko świadczy na korzyść braku ingerencji Państwa w gospodarkę ;-) Jak piszesz w USA jest ingerencja Państwa, więc widocznie w Kanadzie jej nie ma i jest lepiej:]W Kanadzie jest państwowa służba zdrowia, są określone zasady. Niestety ceny świadczeń medycznych ciągle rosną i chciałbym aby mi ktoś wytłumaczył, dlaczego tak się dzieje? Przecież większość rzeczy wykonują maszyny, powinno być taniej a jest odwrotnie. To mnie niepokoi.
Cytat:EDIT: Widzę, że jednak nie jest lepiej, tylko system nie zdążył się jeszcze zawalić, bo jest znacznie mniejsza ludność.System spełnia jeszcze swoją rolę. Znając życie lobby prywatyzacji rozwali i go.
Cytat:W Polsce koszty leczenie ustala NFZ - nie wiedziałeś? Jakiś urzędas zza biurka określa, że 50-letniemu choremu na SM nie warto już refundować leczenia. Wczoraj w wiadomościach mówili o gościu, który maszeruje po Polsce dla zwrócenia uwagi na problem ludzi z SM, którzy w większości muszą się sami leczyć, mimo cudownego NFZ.No niestety. W wojsku też jest patologia, co nie oznacza, że należy sprywatyzować wojsko.
Cytat:Na wolnym rynku koszt usługi jest wyznaczany przez koszty usług i "surowców" do wyświadczenia usługi.Chciałbym w to wierzyć. Naprawdę.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL