Avx napisał(a):W toku rozwoju cywilizacji powstały też idee obozów koncentracyjnych.Tutaj AVX bezwzględne zwycięstwo

W każdym razie próba zaspokojenia potrzeb zdrowotnych wszystkich obywateli jest bardziej wzniosła, niż próba ich eksterminacji ;p Zresztą państwową służbę zdrowia jednomyślnie przyjęły prawie wszystkie państwa świata.
Cytat:Socjalista nie powinien się cieszyć, jak to wspaniale jest chroniona gospodarka Kuby przed zagraniczną konkurencją ? Nie muszą ceł na podłe kapitalistyczne produkty nakładać, po prostu w ogóle im się ich nie sprzedaje; powinni być szczęśliwi, w końcu kapitalizmu nie lubią, importu też ?Powiedz mi w takim razie, jakie jest wolnorynkowe uzasadnienie embarga na Kubę?
Cytat:Acz generalnie oczywiście jestem przeciwny państwowemu embargu, jako, że w ogóle jestem przeciwny kontroli granic.Sam widzisz.
Cytat:W związku z czym są równie "wolnorynkowi", jak ZSRR'owski dyrektor huty.Dlatego mówię wolny rynek jest fikcją. Gospodarka rynkowa już nie. Przykładem są chociażby Chiny i ich wzrost nie tylko gospodarczy.
Cytat:Dyskutowanie z wolnorynkowcem powołując się na czysto socjalistyczną, państwowo regulowaną sytuację, to jest więcej niż niesmaczne.I odwrotnie
Nieprawdaż?Cytat:Nie będę się kopał z koniem.To miało mnie obrazić? Nikt Cię do niczego nie zmusza, wydaje mi się, że dyskutujesz z własnej, nieprzymuszonej woli? Chyba, że się mylę?
EOT.
666gonzo666 napisał(a):bo nie ma kogoś, kto by zaoferował za taką usługę mniejszą kwotę, zresztą, skoro ludzie z niej korzystają, to taka jest jej cena. nie mów że o taką sprawę, byś się targowałNo właśnie. Wybór jest tutaj bardzo ograniczony. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby te ceny były takie wysokie i tylko dla wybranych. To mnie martwi.
ps - jest tańsze, ale mniej bezpieczne wyjście, tj, u jakiegoś nielicencjonowanego doktorzyny, tak jak aborcję :]
CURRENT
Cytat:Problem jest taki, że oni niczego nie wytwarzają. Możesz zatrudnić wszystkich w kraju jako urzędników a PKB ani dobrobyt nie wzrośnie ani o promil. Te pieniądze po prostu się marnują. Ktoś bierze około 50% Twoich dochodów i 20% z tego daje urzędnikowi. Co najlepsze urzędnik niby też płaci podatki itp a równie dobrze mógł by po prostu otrzymywać pensję netto bo te pieniądze i tak pochodzą z budżetu państwa. Państw zabiera Nam daje to urzędnikowi a potem z powrotem odbiera sobie część tego co dało. ParanojaNo tak, przecież urzędnicy nie są od wytwarzania dóbr, tylko od administrowania. Ale jednak coś robią, tzn. kupują papier, drukarki, długopisy, promują miasto, dbają o interesy obywateli itd. Taka już jest specyfika administracji, to przecież nie jest przemysł, to są usługi publiczne, typowa biurokracja

Choć przyznam rację, że nadmierna biurokracja jest istotnym problemem. Jednak biurokrację rozumiem tutaj jako pewien rodzaj władzy urzędników, niekoniecznie jako ich ilość. Tą drugą kwestię można łatwo rozwiązać.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL