Socjopata1 napisał(a):Skąd zresztą wniosek, że zagranicą będą chcieli polską energię za wyższą cenę? Skąd wniosek, że ich krajowi dostawcy energii nie będą w stanie dostarczyć im tańszej energii niż importowanej?
Wniosek ten opieram np. na tym że polscy konsumenci wybierają importowane chińskie ciuchy zamiast rodzimych. Wolny rynek zaspokaja potrzeby prywatne a nie narodowe.
Cytat:Tak samo byłoby z restauracjami - na wolnym rynku konieczność walki o klienta wymusiłaby konieczność dodatkowego potwierdzania jakości świadczonej usługi restauracyjnej a co za tym idzie dobrowolne poddawanie się rygorom higienicznym i kontrolom, by dostać albo utrzymać dodatkową "gwiazdkę". I byłby to system znacznie skuteczniejszy, bo większa ilość podmiotów prowadzących restauracje (wskutek wolnego rynku) walczyłaby o tą samą ilość klientów.
Pomysł jest dobry ale póki co nie działa. Choć mógłby.
Cytat:Nie mam do nich 100% zaufania, ale mam zaufanie do mechanizmów eliminacji "czarnych" owiec - jeśli ktoś ewidentnie oszukuje rynek szybko go wyeliminuje, bo nikt nie chce zostać oszukany.
Nie mówię tu tylko o oszukiwaniu samego rynku ale o wyzysku pracowników. W warunkach czysto kapitalistycznych nie byłoby na to żadnych regulacji prawnych. W tym sensie byłoby wszystko ok. Jeżeli komuś praca nie pasuje to teoretycznie może ją opuścić. Tylko problem zaczyna się wtedy gdy za bardzo nie ma się innej alternatywy w wyborze pracy. Z drugiej strony, jak już wspomniałem system musi zadowalać jak największą rzeszę obywateli. Tak więc kontrola nad stopniem wyzysku powinna mieć miejsce.
Cytat:Jestem ubezpieczony - odpowiedzialni ludzie tak robią, zamiast liczyć na jakieś ochłapy od Państwa.
Ale ubezpieczenie nie pomoże ci w znalezienu nowej pracy po wyjściu ze szpitala.
![[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]](http://images2.fanpop.com/image/photos/10100000/Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg)
EH