Tyle macie stron na tym forum że Ciężko się odnaleźć, ale spróbuję od tego...
Cytat:A teraz wyobraźmy sobie, że nie ma religii, są tylko ateiści. Pierwsze pokolenie to pokolenie racjonalistów, którzy religie odrzucili (i zachowują się również racjonalnie). W miarę upływu czasu myślę, że znacznie wzrosłaby przestępczość, bo rodziliby się także ludzie głupi, którzy zostaliby wychowani na ateistów i odpowiedzialność czuliby tylko wobec prawa (oczywiście nie generalizuje, chodzi mi tylko o patologiczne przypadki).Myślę, że większość ateistów, tak jak ja, metaforycznie wierzy w człowieka! To znaczy, jeśteśmy przekonani że, człowiek z natury jest "dobry". Obserwując zachowania zwierząt stadnych nie ma czegoś takiego jak chaos! Szympansy nie muszą umieć czytać by wiedzieć, że nie należy zabijać, gwałcić i kraść (na podstawie wypowiedzi Sama Harrisa). Religia nie powstała z tych samych powodów co prawo... by moralizować ludzi! Jest wiele religii które, oprócz składania ofiar, nie przekazują żadnych zasad moralnych - te są przekazywane z prawa naturalnego (tak jak u szympansów). A inaczej... w Biblii jest multum zasad których współcześnie nie przestrzegają nawet najwięksi fanatycy... Why? Dlatego że, sami potrafimy odróżnić co jest dobre, a co złe i nie potrzebujemy do tego żadnej świętej księgi.
Cytat: "Czy istnieje ateistyczny system moralny"Niezupełnie... jeżeli ateizm rozumiemy jako brak wiary, a więc "czy istnieje bezwyznaniowy system moralny?" - odpowiedź brzmi tak - prawo naturalne! Jeżeli jednak, ateizm jest dla was formą ideologii - to nie ma on żadnego związku z systemem moralnym. Why? Ano, dlatego, że większość ateistów ma np. różne zdanie odnośnie aborcji, eutanazji, in vitro... gdyby taki system istniał zdania byłyby ujednolicone.