Solstafir napisał(a):Komuniści też mówią że w komunizmie nie będzie głodu, kolejek w sklepach, ogólny dobrobyt po prostu, kraina szczęśliwości.
Naprawdę bardzo podobnie to brzmi.
Libertarianizm w zakresie gospodarki zakłada po prostu wolny rynek. O ile w społeczeństwie libertariańskim o bardzo niskim nasyceniu kapitałem może tymczasowo występować głód, o tyle na pewno nie kolejki przed sklepami; ponieważ w systemie z rynkową regulacją cen takowych zwyczajnie być nie może; wykluczając sytuacje wyjątkowe oczywiście.
Jako "korwinista" (konserwatywny liberał) zresztą powinieneś to wiedzieć doskonale.
Solstafir napisał(a):No właśnie kontrrewolucja to przywrócenie starego porządku!
Wy, "korwiniści", tworzycie sobie dziwne definicje. Wiesz, że we Francuskim Zgromadzeniu Narodowym Bastiat (a więc ekonomista radykalnie wolnorynkowy) siedział po lewej stronie ? Wiesz, że przed powstaniem komunizmu liberalizm gospodarczy był uważany za ideę lewicową ?
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.