Sveritas napisał(a):Pierwsze prawo spisane w formie np. kodeksów powstało wcześniej niż Biblia - ta jedynie mogła wpłynąć na jego późniejszą formę. Niezależnie od tego, Bibia nie przekazała rewolucyjnych "przepisów" bo gdyby tak było, nikt by jej nie czytał! A do tego dochodzą wszyscy ludzie tego świata, których przodkowie nigdy nie mieli z Pismem Świętym żadnej styczności!Początki prawodawstwa faktycznie sięgają epok dużo wcześniejszych od powstania PŚ, ale to Biblia nadała ostateczny kształt naszym kodeksom, prawom społecznym i moralnym. Tu nie ma się z czym kłócić, tak po prostu jest.
Cytat:[Próbujesz mi wytłumaczyć jakby wyglądało bezprawie. A ja Ci tłumaczę że, bóg, jezus, dusza, i wszyscy święci są "w ustanowieniu" prawa g**no warci... wywarty niewielki wpływ niczego nie udowadnia.o co ci chodzi? mowa była o prawie naturalnym, które ty uznałeś za jedyne konieczne, a ja napisałem, że byłoby fajnie gdyby faktycznie takie prawo mogło być jedyną regułą.
Cytat:Wiesz jak to zabrzmiało... jakby ateiści byli zwierzętami... ha, no tak, jesteśmy - przynajmniej ja. I jakoś mimo to, posiadam wartości moralne.Posiadasz wartości moralne właśnie dzięki nowej jakości ewolucyjnej, która wyróżnia nas od zwierząt. Trzeba brać na nią poprawkę, bo opieranie swoich błędnych tez na teorii ewolucji do niczego nie prowadzi. Wszyscy świeccy humaniści uważają, że ewolucja potwierdza brak większych różnic między ludźmi a zwierzętami i tym samym popełniają kardynalny błąd. TE mówi jedynie, że pochodzimy od małp itd.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici