Moja mała refleksja, jaką miałem ostatnio.
Otóż istnieją programy, które z definicji MUSZĄ być otwartoźródłowe.
Z zamkniętych aplikacji szyfrujących czy anonimizujących net, korzystałby tylko debil.
To jest oczywiste, że takie mają np. backdoor'y dla służb specjalnych.
Nie muszę dodawać, że rozwijają się wcale nieźle (no niemożliwe, niewyobrażalne, przecież ten sektor w ogóle nie powinien istnieć ? Nikt tego nie powinien tworzyć ?). Sam mam dyski szyfrowane truecryptem.
W tej dziedzinie własność intelektualna jest po prostu i zwyczajnie niemożliwa. Tylko dla idiotów.
No jasne. Na zlecenie lub non-profit. Raczej na zlecenie (a więc płacimy nie 10 tysięcy za sztukę, a uniwerek/inny sponsor płaci milion za samo napisanie). Sporo uniwersytetów byłoby chyba zainteresowanych sfinansowaniem stworzenia pracy. Na pewno, jeżeli jest realnie tak przydatna.
Otóż istnieją programy, które z definicji MUSZĄ być otwartoźródłowe.
Z zamkniętych aplikacji szyfrujących czy anonimizujących net, korzystałby tylko debil.
To jest oczywiste, że takie mają np. backdoor'y dla służb specjalnych.
Nie muszę dodawać, że rozwijają się wcale nieźle (no niemożliwe, niewyobrażalne, przecież ten sektor w ogóle nie powinien istnieć ? Nikt tego nie powinien tworzyć ?). Sam mam dyski szyfrowane truecryptem.
W tej dziedzinie własność intelektualna jest po prostu i zwyczajnie niemożliwa. Tylko dla idiotów.
El Commediante napisał(a):I teraz niech przyjdzie jakiś libertarianiś i napisze, że coś takiego mogłoby powstać, gdyby nie uznawano własności intelektualnej.
No jasne. Na zlecenie lub non-profit. Raczej na zlecenie (a więc płacimy nie 10 tysięcy za sztukę, a uniwerek/inny sponsor płaci milion za samo napisanie). Sporo uniwersytetów byłoby chyba zainteresowanych sfinansowaniem stworzenia pracy. Na pewno, jeżeli jest realnie tak przydatna.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.