Gabriel napisał(a):Przytoczyłeś mi teorię, którą jak mi się wydaje rozumiem.To ja się pytam: skąd wiesz, że mózg jest tego typu magiczną wyrocznią, że potrafi wykonać nieskończoną ilość obliczeń w skończonym czasie?
Problem jednak w tym, że ja starałem się ją przenieść na praktykę tj. na funkcjonowanie ludzkiego mózgu a Ty zarzuciłeś mi błąd. I mimo usilnych prób wykrycia go, nie jestem w stanie tego zrobić.
Gabriel napisał(a):Dodaj jeszcze, że źle jej zaklajstrowali oczy, bo kobitka opisała wygląd zastosowanych przyrządów :lol2:To, że osoby pod anestezją słyszą, a często i widzą, co się dzieje podczas operacji, to żadna nowina i zdarza się to dość często. Poczytaj.
Ponadto miała w uszach bipery, które powinny ograniczyć słyszalność.
A bipery ograniczały słyszalność, ale jej nie eliminowały. Załóż sobie słuchawki, puść z nich bip co 3 sekundy i sprawdź, czy nadal słyszysz, jak obok Ciebie rozmawiają.
Cytat:Podany link zawiera tylko wycinek filmu, poświęcony historii Pam. Trwa raptem 10 minut i gdybyś go obejrzał to zauważyłbyś drobne różnice pomiędzy tym co wyczytałeś na WIKI a tym co wprost do kamery powiedział doktor wykonujący tę operację.Obejrzałem i jakoś nie zauważyłem różnic.
Cytat:Poza tym chętnie poznałbym Twoją opinię dotyczącą podobnych wizji ślepej od urodzenia kobiety (niestety nie znam jej nazwiska i kojarzę ją z tego samego filmu w którym omówiona była historia Pam)Biorąc pod uwagę, że Pam miała zaklejone oczy, to równie dobrze mogła być ślepa. Ale bez większej liczby szczegółów nie zamierzam wydawać opinii.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe