Gabriel napisał(a):Bo skoro twierdzisz, że dotyczy nas (naszych mózgów) problem stopu, to ja pytam na czym on PRAKTYCZNIE polega - interesuje mnie jakiś przykład. Wiedza teoretyczna i encyklopedyczna jest dobra w polskiej szkoleTylko że problem stopu jest typowo teoretycznym problemem, ale też jasno określającym granice tego, co jest obliczalne.
Mnie interesuje, co nieobliczalnego potrafi „obliczy” (cokolwiek to znaczy) mózg.
Cytat:Wracając do sprawy Pam - źle interpretujesz tabelkę z wiki pisząc, że jej mózg był nieczynny przez tylko 5 minut.Ja nie mówię, że zrobili wszystko w 5 minut. Większość tych czynności zachodziła, kiedy mózg jeszcze coś tam robił.
W szczególności jak sobie wyobrażasz, że w ciągu 5 minut obniżono temperaturę mózgu o 10 stopni, spuszczone krew, wykonano operację, z powrotem wlano krew, a następnie z powrotem ogrzano jej ciało?
Cytat:Stąd w pierwszym momencie zarzuciłem Ci niezgodność z tym co zostało przedstawione na filmie - tam doktor osobiście twierdził, że jej mózg był nieczynny przez godzinę.Ale pień mózgu był czynny. Ale jeśli nawet założymy, że przez półtorej godziny nie mogła halucynować, to i tak miała dużo czasu, bo cała operacja trwała kilka godzin. Cały opis wizji wygląda na taki, że zmieściłby się w piętnastominutowym śnie, ale pewnie trwały one dłużej, pewnie ponad dwie godziny.
Cytat:Natomiast zgadzam się, że w czasie gdy formalnie była trupem, jej wizje nie dają się obiektywnie zweryfikować, gdyż nie podaje ona żadnego obiektywnego szczegółu z tego przedziału czasu i można jedynie polegać na tym, że Pam nie kłamie.Po prostu nie była świadoma tego, że jej się film urwał, bo nie miała zewnętrznego punktu odniesienia.
Cytat:Zgadza się, tylko istnieje tu ograniczenie, że widzą własnymi oczami oraz słyszą własnymi uszami. A chyba zgodzisz się, że ciężko widzieć gdy ma się zaklejone oczy oraz zasłonkę na głowie. Zgodzisz się, że pacjent w trakcie zabiegu nie podnosi głowy i nie rozgląda się po sali operacyjnej.Jedyne, co „widziała”, to wiertło. Myślę, że kwestia rozpoznawania wyglądu nieznanych obiektów po ich dźwięku jest bardzo ciekawa i jeśli jeszcze takowych nie było, to należy przeprowadzić badania na ten temat.
Cytat:Weź teraz pod uwagę te dwa spostrzeżenia i osądź co się tam wydarzyło - bo moim zdaniem najlepiej kwituje to lekarz, który wykonał tę operację. Czy twierdzisz, że badanie tego fenomenu jest pozbawione sensu?Lekarz też człowiek, może się mylić.
A badać tego typu przypadki należy, by wiedzieć lepiej, jak nasz mózg odbiera świat i buduje jego spójny obraz z postrzępionych skrawków informacji, jakie dostarczają mu zmysły. Mózg jest bardzo dobry w oszukiwaniu samego siebie, uzupełnianiu luk, ekstrapolowaniu danych i ignorowaniu anomalii.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe