Aerandir napisał(a):Dlaczego w chemii są takie sytuacje, w których stężenia się pomija (przyjmuje się za równe 1), np.Dla roztworów rozcieńczonych, czyli w zasadzie dla wszystkich jakimi się na chemii zajmujesz i dla których będziesz liczyć stałą dysocjacji, pH i tym podobne rzeczy, stężenie wody się pomija dla uproszczenia obliczeń, ponieważ jest ona w przybliżeniu stałe (tzn. woda stanowi zdecydowaną większość roztworu).
H2SO4 + 2H2O -> 2H3O(+) + SO4(2-)
K=([H3O+]^2 * [SO4(2-)]) / [H2SO4]
Czemu pomijamy [H2O]. Rozumiem, że jest to rozpuszczalnik, ale skoro tak to [H2O]~55,5M, a nie 1.
Przy czym generalnie:
Ka - to stała dysocjacji dla kwasu [H+][A-]/[HA]
Kb - to stała dysocjacji dla zasady [B+][OH-]/[BOH]
Oczywiście można pisać H3O+ a nie H+, nie ma to dla obliczeń szczególnego znaczenia. Jak pisałem, wodę pomijamy, więc ja dla konsekwencji wpisuję same jony H+.
Piszę o dysocjacji a nie ogólnie od równowadze reakcji bo na początku podałeś taki przykład, a ja machnąłem błąd, więc teraz staram się rozjaśnić kwestię.
Teraz drugi przykład.
Aerandir napisał(a):OK, a co z taką sytuacją:W równaniu równowagi reakcji zapisujemy generalnie tylko te substancje, które są w tej samej fazie. Nie możesz w tym równaniu zapisać CO2, po prostu dlatego, że opuszcza on układ, nie może więc być elementem równania równowagi . Za to powstaje woda, której stężenie powinieneś dopisać. W rezultacie wygląda to tak:
CaCO3(stały) + 2H(+) --> Ca(2+) + H2O + CO2
K= [Ca(2+)] [CO2] / ([H(+)]^2)
K=[Ca2+][H2O]/[H+}^2
Nie do końca pomija je się, przyjmując, że są równe jedności. Po prostu je się... pomija :razz:. Raczej przyjmuje się, że są stałe (woda) lub pomija je się, bo nie są w tym samym stanie skupienia.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."