Rojza Genendel napisał(a):A więc kierunek od czego zależy?Zdaje się, że jest w dużej mierze losowy. Nawet w jednym zlewie woda może raz kręcić się w jedną, a raz w drugą stronę. Poza tym, tak jak napisałem w poprzednim poście, znaczenie może mieć kształt zlewu, i to najprawdopodobniej nie makroskopowy, tylko jakieś niewidoczne nierówności, które spowodują że w jakimś miejscu woda będzie spływać ciut inaczej i to w efekcie określi kierunek wiru.
exodim napisał(a):mógłby ktoś rozwinąć to pogrubione?Ja nie wiem, co oni mają na myśli przez "elektryczność". Jeśli chodzi o prąd elektryczny, to to zawsze jest jakiś przepływ ładunków (choć faktycznie niekoniecznie elektronów). Jeśli chodzi ogólnie o zjawiska elektryczne, to właściwie już wtedy mówimy o elektromagnetyzmie, bo praktycznie nie da się elektryczności i magnetyzmu od siebie oddzielić - na upartego da się pewne zjawiska wydzielić, ale poza prądem elektrycznym i elektrostatyką nic nie przychodzi mi do głowy. Z kolei elektromagnetyzm to dużo więcej, niż tylko przepływ energii, to jest wszystko co wiąże się z ruchem ładunków i polami elektromagnetycznymi.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein