Matevsz napisał(a):@fajos
Wg mnie nie ma takiego systemu, w ateizmie każdy jest sam i każdy musi sobie radzic sam. Sam tworzysz własne prawa albo przyjmujesz istniejące za swoje, jakiekolwiek by one nie były. Ciut przytłaczające jak dla mnie
Może nawet masz tu trochę racji. Trzeba być niezłym magikiem żeby być ateistą w państwie wyznaniowym jakim jest dzisiejsza Polska. No bo co, mamy przyjmować prawa które siłą narzucił polakom watykański najeźdźca? Trzeba sobie jakoś radzić samemu, wbrew dewocyjnemu systemowi.
Cytat:
@co do pogladu Cleo
Jako ateista mogę miec poglądy jakie tylko zapragnę, jeśli to mi odpowiada mogę przyjąc system wartości oparty na katolickich zasadach, jeśc macę, medytowac czy bic pokłony w meczecie. Ateizm, warto pamiętac, nie polega na negowaniu religijności i walce z Kościołemoczywiście, wielu osobom wydaje się, że to dokładnie tak działa, że przeszli na drugą stronę barykady i muszą cisnąc katolików, ale takie osoby ciut błądzą
Czyli można mieć poglądy jakie się chce pod warunkiem że będą to poglądy zgodne z katolickimi. Broń Boże żeby uważać katolicyzm za coś złego.