exodim napisał(a):Każdy przymusowy pobór odsetka wynagrodzenia jest kradzieżą.No niezbyt. Tak jak i nie każde pozbawienie życia jest morderstwem.
A wiodącej roli prywatnych ubezpieczalni jestem przeciwny. Z dwóch powodów-ograniczona dostępność do usług (enjoy twoje podpisanie umowy w wieku powyżej 60-65, bądź urodzenie się już chorym), wysokość składki uzależniona od pakietu chorób, dolegliwości, które się wybierze. Tych jest od groma więc kompleksowa opieka zdrowotna to dużo większe koszta niż te oferowane na stronach internetowych w postaci np. 50 schorzeń/zabiegów.
A jeżeli usługi okołomedyczne (assistance) mają wyglądać tak jak te w przypadku ubezpieczalni samochodowych to już wogóle dziękuję bardzo.
Co ciekawe takie usługi oferuje firma, z którą mam złe doświadczenia właśnie na tym polu. A, żeby zrobić złą reklamę odrazu powiem, że to Mondial.

Z resztą na całym świecie dominuje system mieszany. Myślę, że jest to najodpowiedniejszy wariant. Można stopniowo iść w kierunku rozwoju niepublicznej opieki zdrowotnej. Jeżeli sektor prywatny zacznie się pozytywnie rozwijać i znikną moje zastrzeżenia to możliwe iż zmieniłbym zdanie. Wszystko zależy od tego jak to będzie wyglądać w praktyce, bo na teorii polegać bardzo nie lubię.
Antyempiryzm takich gości np. od austriackiej szkoły ekonomii mnie razi.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN