Matevsz napisał(a):Masz punkt, Marlow. Logicznie rzecz ujmując masz pełną rację i się zapędziłem, bo akceptacja dogmatyki prowadzi do akceptacji światopoglądu z którego to wynika. Niemniej zdarzają się przypadki, gdy zadeklarowani ateiści korzystają z sakramentów, bo "to może coś zmienic". Myślę, że ślub jest najwdzięczniejszym przykładem tutaj, w to ciągle się wierzy, że taka ceremonia to coś zupełnie innego niż w urzędzie stanu cywilnego.
Albo inne przypadki z życia, o jakich raczył napisac Koklusz
Przypadki graniczne, to może zostawmy do dyskusji w dziale Humor.

Zdaje mi się Matevszu iż z tym światopoglądem też się trochę rozpędziłeś.
W podanym przeze mnie przykładzie, nie o światopogląd idzie.
Światopogląd to pojęcie znacznie szersze, katolicyzm czy ateizm w światopoglądzie się zawierają. Stąd też, światopogląd ateistyczny to taki sam dziw nad dziwy jak "ateista" wierzący w transsubstancjację czy nieusuwalność takiego czy innego sakramentu.
Otóż nie można jednocześnie negować istnienia Boga, a jednocześnie wierzyć w jego manifestację, transsubstancjację np.
To po prostu sprzeczność jak się patrzy.
Myślę Matevszu, że również trochę rozpędziłeś się pisząc:
Cytat:Nie ma naukowych, doświadczalnych danych na istnienie Boga. Można zatem wierzyc że istnieje, można powstrzymywac się od osądów, można wierzyc, że nie istnieje. Trick polega na tym, że wiara w istnienie bądź nie istnienie jest tak naprawdę tym samym, wiarą. Niezależnie od przesłanek, człowiek nie wierzący w absolut wierzy w nie istnienie tegoż absolutu, to wiara tak samo uprawniona jak wiara w Absolut.Jak to się ma do tego, do czego później się odwołujesz czyli definicji z Britannici i z PWN?
Posłużę się pewnym przykładem, dość starym, ale jarym.

Czy aby dokonać rozróżnienia pomiędzy talarami pomyślanymi, a talarami, które mam w kieszeni, muszę od razu angażować tzw naukę?
I idąc dalej, czy jeśli rozstrzygnę że istnieją tylko te talary, które mam w kieszeni, to rozstrzygnięcie którego dokonałem jest wiarą* par excellence Matevszu?
*lub jakimś innym rodzajem wiary, tylko jakim?
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia