Moim zdaniem fundamentalizm jest konieczny. Spójrz na religie, na patriotyzm. Nie ma skuteczniejszej metody umacniania systemu, a dobry system powinien być umocniony na wszelkich frontach, nie tylko naukowych, ale i emocjonalnych.
Człowiek jest zwierzęciem. Nauka jest niezwykle istotna, ale nigdy, nawet największy racjonalista, nie porzuci pewnych emocjonalnych uprzedzeń; potrzeby obiektu kultu, potrzeby wzniosłej symboliki.
Całkowite porzucenie tego, czyni ideologię kompletnie jałową.
Naprawdę, nie ma sensu oskarżać ideologii o to, że jest ideologią.
Nauką jest coś innego. Z definicji.
Gdy wyrzucisz ideolo z jednej kwestii, wepcha się do innej oknem. Dla przykładu, religię można zastąpić nacjonalizmem (do pewnego stopnia), jak w Turcji za Ataturka. Lub komunizmem. Być może libertarianizmem, choć on może się też z religiami mieszać (i to najbardziej ekonomiczne wyjście, w mojej opinii).
Niczym ?
Nie żartujmy sobie, nie bądźmy dziwnymi utopistami.
Człowiek jest zwierzęciem. Nauka jest niezwykle istotna, ale nigdy, nawet największy racjonalista, nie porzuci pewnych emocjonalnych uprzedzeń; potrzeby obiektu kultu, potrzeby wzniosłej symboliki.
Całkowite porzucenie tego, czyni ideologię kompletnie jałową.
Naprawdę, nie ma sensu oskarżać ideologii o to, że jest ideologią.
Nauką jest coś innego. Z definicji.
Gdy wyrzucisz ideolo z jednej kwestii, wepcha się do innej oknem. Dla przykładu, religię można zastąpić nacjonalizmem (do pewnego stopnia), jak w Turcji za Ataturka. Lub komunizmem. Być może libertarianizmem, choć on może się też z religiami mieszać (i to najbardziej ekonomiczne wyjście, w mojej opinii).
Niczym ?
Nie żartujmy sobie, nie bądźmy dziwnymi utopistami.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.