Avx napisał(a):1. "Własność intelektualna" nie jest normalna, choćby z tego powodu, że normalna nie została wymyślona przez państwo pod koniec XVIII wieku.Nie widzę odpowiedzi na pytania antagonistycznego, więc powtórzę:
Co sprawia że prawo własności jest normalne a własność intelektualna już nie?
Kryterium XVIII wieku jest wzięte z sufitu, własność "normalna" też została wprowadzona, nie istnieje od zawsze.
Prawo własności utrwaliło się wraz z produkcją jedzenia przez człowieka, hodowli i uprawy roli, ludom łowiecko-zbierackim była właściwie nieznana.
Prawo własności to umowa społeczna, a nie prawo fizyczne.
Avx napisał(a):Jak można zagospodarować powietrze ? Ogrodzisz je sobie ? No ok. To "ogrodzone" jak najbardziej jest Twoją własnością ;D I tylko to. Możesz być właścicielem powietrza w swoim słoikuJak sobie nie ogrodzę swojej ziemi, to nie jest już moja? Dziwna definicja.
Państwo już zagospodarowuje powietrze, nie musi go grodzić, wystarczy że je opodatkuje i będzie na tyle silne i sprawne by te podatki zbierać.
Wystarczy wprowadzić opłaty za ślad węglowy i zgodnie z Twoją definicją państwo stanie się właścicielem powietrza i będzie to jego "święte prawo".
Przemyśl to Avx, bo wygląda na to, że jesteś propaństwowiec ;-)
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.