antagonistyczny napisał(a):"Z badań trójki amerykańskich naukowców – Browna, Gilroya i Kohena, opublikowanych w 1982 roku wynika, że negatywny wpływ regulacji płac na poziom zatrudnienia jest niemal żaden. W 2005 r. najniższe ustawowe wynagrodzenie pobierało w USA jednak zaledwie 1,4% zatrudnionych.
To są bardziej optymistyczne dane, niż sądziłem: słyszałem kiedyś o 4 % zatrudnionych w USA.
Oczywiście, ustalenie płacy minimalnej poniżej cen pracy wynikających z równowagi rynkowej, ma efekt tym bardziej zbliżony do zera, im niżej od tej równowagi się znajduje...
Coś w stylu ustalenia minimalnej ceny złota na 10 złotych za kilogramową sztabkę, albo maksymalnej ceny papieru na sto tysięcy złotych za kilogram. Ponieważ równowaga leży tam, gdzie leży... To tak czy inaczej, niemal nikt nie chce sprzedać kilograma złota za 9 złotych, ani nikt nie chce kupić kilograma makulatury za 101 tysięcy - prawo będzie miało bardzo nikły negatywny wpływ.
Tyle, że w takim przypadku, identyczny "wpływ" miałoby, nie zajmując miejsca w ustawach. To marnotrawstwo papieru.
Poza tym, jestem zwolennikiem maksymalnego przejścia z edukacji formalnej, na edukację pracą. Zwróćmy uwagę, że w zawodowej szkole dla mechaników - nic im za naukę nie płacą ! Wysłanie 15 latków do pomocy w warsztacie za 400 złotych - byłoby o wiele lepszą dla nich formą zdobywania wykształcenia, lepiej płatną niż szkoła, która tylko generuje koszty.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.