Matevsz napisał(a):Co ciekawsze, problem da się uogólnic, bo równie dobrze jak zakładnikami stwórcy możemy byc zakładnikami reakcji fizyko-chemicznych zachodzących w mózgu.No niezupełnie, bo o ile przy podejściu naturalistycznym do rzeczywistości, możemy założyć istnienie pewnego niezdeterminowania wydarzeń, to w perspektywie religijnej na coś takiego nie możemy sobie pozwolić, gdyż każde niczym niezdeterminowane zdarzenie to byłaby dziura w boskiej w(szechw)iedzy.

Matevsz napisał(a):Chodzi o to, że o 12.30 Bóg miał ustalony plan na godzinę 13 i nawet gdyby mógł zmienic plan, to ta zmiana musiałaby byc przewidziana w planie, prawda?Tak.W konsekwencji,gdy Bóg podejmie jakąś decyzję to nie może jej zmienić i jednocześnie nie może uchylać się od podjęcia decyzji, bo wówczas istniało by zdarzenie o którym by nie wiedział, toteż nie byłby wszechwiedzący.
Cytat:Ale chyba wypadałoby, by wszechmocny stwórca był poza czasem, tym bardziej, że sam go stworzył. A skoro jest poza czasem, to, jak ja to sobie głupiutko tłumaczę, dla Boga jest jednocześnie godzina 12,12.15, 14, 23.55 itd. itp.Skąd wiesz, że jest poza czasem?I co to oznacza?... że u Boga czas się nie zmienia?, czy np. to,że Bóg może podróżować w czasie?
I dlaczego , tak ważne dla tego Boga, ponoć "poza czasem" jest to, aby np. świętować o określonym, wyznaczonym przez niego czasie?, dlaczego Bóg ma przyjść w pewnym czasie?
Rdz 21:2 "Sara stała się brzemienną i urodziła sędziwemu Abrahamowi syna w tym właśnie czasie, jaki Bóg wyznaczył."
Wj 9:5 "Pan ustalił czas, mówiąc: Jutro uczyni to Pan w tym kraju."
Kpł 25:8 "Policzysz sobie siedem lat szabatowych, to jest siedem razy po siedem lat, tak że czas siedmiu lat szabatowych będzie obejmował czterdzieści dziewięć lat."
Lb 9:2,3 W oznaczonym czasie winni Izraelici obchodzić Paschę. Będziecie ją obchodzić dnia czternastego tego miesiąca, o zmierzchu."
Mt 24:36"Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec."
Rz 5:6 "Chrystus bowiem umarł za nas, jako za grzeszników, w oznaczonym czasie, gdyśmy [jeszcze] byli bezsilni."
Nawet jeśli Bóg jest sobie w jakiś tam, tajemniczy sposób "poza czasem" ...to i tak ludzie nie są poza czasem i dylemat wszechwiedzy Bożej w odniesieniu do ludzi pozostaje...8)
Cytat:Ktoś się odważy zinterpretowac?Mógłbym , ale obawiam się, że moja interpretacja mogła by być Ci nie na rękę

Cytat:W zasadzie to nie jest dla mnie jasne, czy te przymioty są zależne czy też nie.Ja, żadnych "punktów wspólnych" tam nie dostrzegam...