antagonistyczny napisał(a):Ideologia jest przeciwieństwem nauki. Weźmy tę płacę minimalną, ideolog jeżeli stwierdzi, że jest zła to będzie się tego trzymać niezależnie od faktów. Ja przykładowo uważałem płacę minimalną za zła jednak:
"Z badań trójki amerykańskich naukowców – Browna, Gilroya i Kohena, opublikowanych w 1982 roku wynika, że negatywny wpływ regulacji płac na poziom zatrudnienia jest niemal żaden. W 2005 r. najniższe ustawowe wynagrodzenie pobierało w USA jednak zaledwie 1,4% zatrudnionych.
W 1999 roku płacę minimalną wprowadzono w Wielkiej Brytanii, gdzie początkowo, w obawie przed negatywnymi efektami wynosiła jedynie 3,60 funta za godzinę pracy, a następnie wzrastała do 5,05 w 2005. Powołana w celu monitorowania efektów decyzji Low Pay Commission nie stwierdziła negatywnego wpływu decyzji na inflację i zatrudnienie i zalecała dalsze podwyższanie płacy, nawet powyżej średniego wzrostu wynagrodzeń. Nie doszło także do zmniejszenia ilości miejsc pracy – w czasie od wprowadzenia regulacji w życie przybyło ich 1,75 miliona. W przeprowadzonym w 2004 roku sondażu wśród brytyjskich pracodawców 90% z nich odpowiedziało, że wzrost płac z tytułu płacy minimalnej jest dla nich bez znaczenia. Wskazuje się także, że wprowadzenie tej instytucji wpływa pozytywnie na zmniejszenie się współczynnika Giniego i na zmniejszenie różnic w płacach między kobietami a mężczyznami (1998 – kobieta zarabiała tam średnio 78,8% płacy mężczyzny, w 2004 – 81,8%). W 2005 r. najniższe ustawowe wynagrodzenie pobierało w tym kraju jedynie 1,8% zatrudnionych."
Jeżeli jest to prawda to ja pod wpływem faktów od razu zmieniam zdanie. Mogę pozwolić sobie na ten komfort gdyż nie podzielam aksjomatów religi objawionej zwanej libertarianizmem. Libertarianie niczym się od ludzi religijnych nie różnią dlatego dziwię się, że jest ich tak wielu na forum ateista.
Genialnie. Możemy wreszcie ustalić płacę minimalną na 7 tys złotych i nic złego się nie stanie wręcz przeciwnie zapanuje wreszcie dobrobyt

Doskonale to wyjaśnił AVX ustawienie progu płacy minimalnej poniżej jej rynkowej wartości nie będzie miało żadnego wpływu na rynek pracy. Ustawienie powyżej tej wartości będzie już miało negatywne konsekwencje tym większe im bardziej będzie ten próg przekroczony.
Promowanie upodmiotowienia kobiet i ich uświadamianie poprzez budowanie potencjału przed katastrofami związanymi z klimatem celem każdego świadomego Europejczyka. Bez sprawiedliwości w dziedzinie klimatu nie da się osiągnąć prawdziwej równości płci