exodim napisał(a):Imho, państwo nie jest potrzebne, ale musi istnieć, bo organizacja i socjalizacja to jedne z podstawowych cech H. sapiens, więc godzę się z istnieniem państwa w domenie najwęższej (takie państwa istniały i istnieją i mają się bardzo dobrze, więc nie widzę powodu żeby rozszerzać domenę) - zapewnienie bezpieczeństwa, zarządzanie podstawową administracją, prawna ochrona umów, ustalanie za te usługi jakiegoś zryczałtowanego rocznego podatku na osobę. Wszystko co wychodzi poza zakres takich kompetencji (nie wspominając o pobieraniu podatków jako % przychodu) jest według mnie nadużyciem.:twisted:
Odbiegając lekko od tematu, pozwolę sobie napisać, że:
Porzuciłem swoje anarchistyczne poglądy, bo argumenty pewnych użytkowników są bardzo mocne, a inaczej mówiąc wasze słowa biją po oczach mądrością. Natomiast nadal jestem ateistą, ale muszę napisać, że:
Na państwo wolę patrzeć jak na Boga-ojca, który czuwa nad naszą ziemią, starając się karać i nagradzać sprawiedliwie, wsłuchiwać się w nasze potrzeby i je zaspokajać, ustanowić równe prawa dla wszystkich, inaczej mówiąc stworzyć raj

Niestety państwa w obecnej postaci są bardzo niedoskonałe. Dalekiej przyszłości państw tak jak wielu z was nie upatrywałbym w demokracji. A w np. w komputerach, które by tworzyły/modifikowały prawo o wiele szybciej i bezstronniczo, i mądrzej.
Dlaczego mielibyśmy wybierać polityków itd. A nie lepej byłoby gdyby każdy miał możliwość poskarżenia się komputerowi, ktoryby skargi uwzględniał przy tworzeniu prawa? Niepokoi mnie.kwestia, kto by aktualizował oprogramowanie komputera-władcy i ilepszał mu parametry techniczne. Mam nadzieje, że dałoby się stworzyć takie oprogramowanie na takim sprzęcie tak aby komputer-władca był niezależny i samodoskonalaący się, dobry dla ludzi i ciężki dozniszczenia, dałoby rade???
A jakie są inne pomysły na państwo niż obecna demokracja parlamentarna?
Państwo czy jakikolwiek najsilniejszy podmiot na danym terenie musi istnieć bo tak po prostu jest, większe społeczności wykształciły państwo a np. plemiona jakieś
zgromadzenie, rade starszych itd. Nastąpiła akumulacja władzy itd. Człowiek istota społeczna, więc jakoś w coś musiał się zorganizować.
Państwo zgodaz Exodimem, niech zajmie zajmie się bezpieczeństwem, administracją i prawem.
Jednakże podatki % ryczałt nie nie nie. Czemu nie wprowadzić cennika jak w firmach prywatnych, korzystasz to płacisz, za ochronę
takiej a takiej umowy tyle a za ochrone ijakieś innej umowy np. więcej płacić więcej/mniej??
wolny rynek kuwa!!!