Cytat:Ja zadałem pytanie czy Dawid wykluczył możliwość badania wszechświatów transcendnetnych.
A ja powtarzam, że jeśli będziesz w stanie zoperacjonalizować pojęcia, którymi się posługujesz, będziesz odnosił się do doświadczenia to będziesz mógł badać co chcesz. Jeśli wszechświat jest transcendentny, to w powszechnym rozumieniu transcendencji jest także pozazmysłowy.
Cytat:Jeśli istnieje druga rzeczywistość w której istnieje drugi multikosmos składający się z wielu wszechświatów, to co ja mam przyjąć, że mówienie o drugiej rzeczywistości transcendnentnej jest nonsensowne?
Jeżeli wnioskujesz z danych dostępnych empirycznie o innym wszechświecie, jeżeli jesteś w stanie przynajmniej spróbować podjąć się jego wykazania, to działalność ta jest sensowna.
Cytat:Wookie jako specjalista od Dawida mógłbyś mi naświetlić czy Dawid jest kimś kto próbuje ograniczyć uczonym możliwość rozprawiania o czymś takim jak druga rzeczywistość z drugim muliuniversum? Czyli możemy o tym rozprawiać choćby hipoteteczynie czy Dawid zabronił?
Drogi Jorge, nigdy nie uważałem się za specjalistę od Dawida, ani w ogóle za specjalistę od historii filozofii. Jeżeli przyjmiemy jakiś model wszechświata (znany tak czy inaczej z doświadczenia) bez najmniejszego uszczerbku dla Wymogu, sensownie można analizować ile takich wszechświatów jest, a może są one inne (jakie?).
Poza tym, powtarzam, że Wymóg jest konwencją. Jeżeli masz lepszą, podaj ją.
Cytat:pozwolisz że zdecyduje o tym nauka nie osiemnastowieczny Dawid. Bo może jednak zdołamy badać to co jest poza wszechświatem nie oglądając się na Dawida.
Pozwolę, ale mimo wszystko sarkazm niepotrzebny, bo nauka jako taka związana jest z doświadczeniem, w niczym nie sprzeciwiając się Dawidowi.