korsarz napisał(a):a cóż takiego daje? państwo jest nieefektywne i niesprawiedliwe. Historia dowiodła faktu, że prywatny sektor lepiej zaspokaja żądania konsumentów.Nadzorowany przez państwa.
Cytat:tylko tyle? to ma być argument? skoro nie potrafisz wymienić co takiego produkuje państwo to oczywiście świadczy, że nie masz żadnych argumentów na usprawiedliwienie lewiatana. Historia zna przypadki, że społeczności żyły bez państwa i miały się całkiem dobrze.Oczywiście, nie mam żadnych argumentów
A te społeczności, to dlaczego już nie żyją? 
Cytat:ale to kwestia ewolucji, każde społeczeństwo dąży do wolnego rynku. A państwo stara się jak może żeby tego uniemożliwić, państwo chce za wszelką cenę pokazać, że jest potrzebne.Państwo samo ten wolny rynek wprowadza.
Cytat:a co z ludźmi, którzy prawa tego nie akceptują np. ludzie w Chinach, Korei czy dawnej Kubie? co zrobić państwo może do nich strzelać? przecież jest państwem prawa a jacyś tam się buntują lub uciekają :lol2:Czemu tak daleko? A w Polsce takich ludzi nie ma? Np: Korsarz :p Między państwami występuje również konkurencja, dokładnie tak jak między przedsiębiorstwami. Ale Korsarz mówi o jakimś państwie abstrakcyjnym, o monopoliście światowym...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL