replique napisał(a):Żeby daleko nie szukać, przypomnę historię katharów - kilkaset tysięcy poszło pod miecz i ogień a w Bèziers, ostatnim bastionie katharskim, poszli pod miecz wszyscy bo bóg miał rozpoznać swoich...
Kilkaset tysięcy w średniowiecznym miasteczku?

Cytat:Ilu żydów wytłukł kościół, po odebraniu Maurom południowej Hiszpanii...
Eee? No ilu? Pewnie kilka milionów...
Cytat:... że o cywilizacjach Majów, Azteków, czy Inkóów nie wspomnę...
Wspomnij, wspomnij, pośmiejemy się.
Czy Twoim zdaniem Cortez i Pizarro byli przedstawicielami Kościoła? I wiesz jakich potworności dopuszczały się te cywilizacje?Cytat:PeeS - miałem napisać: sam sobie poszukaj jednak kilka przykładów masz:O ja pierdolę... Polikarp był męczennikiem chrześcijańskim zabitym przez Rzymian. Skąd pomysł, że zabił go Kościół? :lol2:
Polikarp ze Smyrny.
Eulogiusz
O ja pierdolę po raz drugi... Kolejny męczennik chrześcijański, zabity podczas "prześladowań Cesarza Waleriana". Ty w ogóle czytasz to co wklejasz, osiołku?
Jacques de Molay
De Molay został zabity przez Króla Francji dla pieniędzy. Król Filip Piękny chciał psuć pieniądze poprzez obniżanie zawartości złota w złocie.
De Molay stanowczo się temu przeciwstawiał a miał ku temu możliwości, bo był ówczesnym bankierem numer 1Nie chcę mi się dalej pisać. Do pastwienia się nad Twoją bezbrzeżną ignorancją wrócę jutro.