Gocek napisał(a):To może Ty przedstaw ścieżkę dojścia do tego, że jak społeczeństwo wolnorynkowe będzie czegoś chciało, to faktycznie tak będzie, gdyż to jest teza pierwotna. Zależnie od stopnia złożoności Twojej analizy, w podobnie złożony sposób się do niej odniosę. Będzie to myślę sprawiedliwe podejście.
To nie jest teza pierwotna. To jest teza dotycząca innej płaszczyzny. Tak samo, gdybym powiedział, że jak nie będę chciał mieć w domu telewizora, to nie będę go miał, mógłbyś żądać ode mnie dowodu, że jak coś będę chciał, to będę to miał. Nie ma zależności między tymi twierdzeniami.
Między tezą, że na wolnym rynku nie będzie tego co na co nie będzie popytu, jest tezą niezwiązaną z tezą, że społeczeństwo wolnorynkowe ma moc czynienia cudów (jak będzie coś chciało to to będzie).
Poproszę więc jednak, żebyś mi wskazał jak z tezy "na wolnym rynku nie będzie tego na co nie będzie popytu" doszedłeś do wniosku, że "społeczeństwo wolnorynkowe to jakaś abstrakcyjna zbiorowość ludzi myślących tak samo i chcących tego samego."
nonkonformista napisał(a):To właśnie niewolnictwo. Finansowe.
Bo jak wiadomo kapitalistyczny najemnik stoi mu z bronią nad głową i każe tam pracować za takie pieniądze.:roll: Coś Ci się z komunizmem pomyliło - w komunizmie niewolnictwo faktycznie kwitło, bo było powszechne.
Obecnie socjaliści też próbują wprowadzają formy niewolnictwa ustanawiając płace minimalne, ceny urzędowe, usiłując zlikwidować tzw. umowy śmieciowe oraz wprowadzając tzw. ustawy antykominowe. Ale to Ci oczywiście nie przeszkadza.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd