Śmierć Szczurów napisał(a):Między tezą, że na wolnym rynku nie będzie tego co na co nie będzie popytu, jest tezą niezwiązaną z tezą, że społeczeństwo wolnorynkowe ma moc czynienia cudów (jak będzie coś chciało to to będzie).Aha, po takiej apologetycznej wypowiedzi uznałem, że niektórzy wiedzą, że jednak może czynić cuda.
Cytat:Poproszę więc jednak, żebyś mi wskazał jak z tezy "na wolnym rynku nie będzie tego na co nie będzie popytu" doszedłeś do wniosku, że "społeczeństwo wolnorynkowe to jakaś abstrakcyjna zbiorowość ludzi myślących tak samo i chcących tego samego."Skoro nie jest w stanie czynić cudów, to niestety nie jest abstrakcyjną zbiorowością myślącą tak samo i chcącą tego samego
Cytat:Bo jak wiadomo kapitalistyczny najemnik stoi mu z bronią nad głową i każe tam pracować za takie pieniądze.:roll: Coś Ci się z komunizmem pomyliło - w komunizmie niewolnictwo faktycznie kwitło, bo było powszechne.Dzisiaj nie jest potrzebny najemnik z bronią abyś stał się niewolnikiem. Dzisiaj inżynieria finansowa czyni z Ciebie niewolnika, który sam się utrzyma i o siebie zadba. Przy okazji oszczędzi się na nieproduktywnych najemnikach.
Cytat:Obecnie socjaliści też próbują wprowadzają formy niewolnictwa ustanawiając płace minimalne, ceny urzędowe, usiłując zlikwidować tzw. umowy śmieciowe oraz wprowadzając tzw. ustawy antykominowe. Ale to Ci oczywiście nie przeszkadza.Oczywiście w "wolnorynkowych", kapitalistycznych społeczeństwach nikt tego nie chce (obywatele, pracownicy, robotnicy itp.). Socjaliści są jakby poza tymi społeczeństwami mimo, że jednak żyją w tych samych społeczeństwach co wszyscy i np: chcą tego gdyż są wolni i mają do tego prawo.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL