Gocek napisał(a):Konkurencja w kapitalistycznym sposobie produkcji w takiej sytuacji może zrekompensować swój dochód (przenieść konkurencję na inną płaszczyznę) w zmniejszeniu nakładu tzw. kapitału zmiennego (czyli kosztów siły roboczej). Zatem zapewne niektórzy (mówimy tutaj o właścicielach ziemskich) mogą mniej płacić niż inni pracownikom/robotnikom, którzy te ziemniaki dla nich sadzą i zbierają. Stąd mimo tej samej ceny wyjściowej towaru, większy jest zysk dla sprzedawcy (właściciela ziemskiego), gdyż zrekompensował sobie niską cenę towaru, poprzez obniżenie nakładów kapitału przeznaczonych na zakup siły roboczej (wspomniany kapitał zmienny).Nawet jeśli jeden ze sprzedających jest czarodziejem i ma koszt produkcji zero, to jeśli przedstawia tę samą cenę sprzedaży ziemniaków co pozostali sprzedający to nie następuje żadna konkurencja, gdyż oferty wszystkich sprzedających są takie same. Bo co ma powiedzieć kupującym sprzedawca o najniższych kosztach wytwarzania i tej samej cenie sprzedaży co pozostali, kupujcie moje ziemniaki bo mam najmniejsze koszty wytwarzania i najmniej płacę ludziom, dlatego moje ziemniaki są najlepsze. Optymalizacja kosztów jest tylko zdolnością do uczestnictwa w możliwej wojnie cenowej.
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 122 | 39.48% | |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 68 | 22.01% | |
| Interwencjonizm | 29 | 9.39% | |
| Socjalizm | 25 | 8.09% | |
| Komunizm | 17 | 5.50% | |
| Nie wiem | 5 | 1.62% | |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 43 | 13.92% | |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »