Gocek napisał(a):Wniosek:
Kapitały konkurują ze sobą nie tylko obniżając ceny towarów/produktów itp., lecz również stałym, możliwym obniżaniem kosztów produkcji tych samych wytwarzanych przez siebie towarów, oraz ich jakością, ale nie chcę tutaj poruszać tego tematu. Dlatego np: opłaca się przenosić kapitał do państw o tańszej "sile roboczej", gdzie brak regulacji w danej sferze umożliwia większy wyzysk pracownika/robotnika przez kapitał. Przykładowo luksusowe buty można wyprodukować za grosze w Azji, a sprzedawać na rynku europejskim po cenach europejskich. Nikt nie patrzy tutaj na dobrostan człowieka, wytwórcy kapitału, który staje się ofiarą swego własnego wytworu, lecz patrzy na rachunek zysków i strat. A siła robocza jest dla kapitału stratą, dlatego czyni się wszystko aby te straty redukować i przykładowo zamyka się fabryki w Europie i przenosi do "barbarzyńskich" krajów, rządzonych przez np: polityczne marionetki kapitału, bądź reżimy, które w kapitale widzą źródło bogactwa i władzy (patrz transformacja Birmy). Przy okazji narzuci się jeszcze kredyt publiczny, ale to już inna historia.
Przepiszmy i rozpiszmy ten wniosek.
Według Gocka, jest tak:
- opłaca się przenosić kapitał do państw o tańszej "sile roboczej"
W wyniku czego robotnicy tych krajów:
- stają się ofiarą swego własnego wytworu (to znaczy zarabiają mniej niż w Szwecji ?)
Implikacją tego jest, że, przy innych czynnikach niezmienionych, gdyby:
- nie opłacało się przenosić kapitału do państw o tańszej "sile roboczej"
To:
- robotnicy w Chinach, Wietnamie i Demokratycznej Republice Konga (tam praktycznie nie ma inwestycji :8O: ERROR ERROR ERROR ERROR ), zarabialiby tyle, co w Szwecji
Zgadza się ?
Konkretnie, bez lania wody, binarnie, tak/nie; 1/0
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.