Avx napisał(a):1. Czy w 1962 roku, w Chinach nie było eksploatacji ?
(znaczy w Republice Chińskiej i Hongkongu to wiem, że była eksploatacja; pisząc "Chiny" mam na myśli: Chińskiej Republice Ludowej 1962 roku)
Oczywiście, że był. Chociażby dlatego, że CHRL to dyktatura gdzie grupka ludzi ma w posiadaniu całe bogactwo. W tym wypadku tą klasą uprzywilejowaną była partia.
Brak demokracji.
Avx napisał(a):2. Co to jest brak eksploatacji ?
Na pewno nie warunki w których dochodzi do takiego stanu, że ludzie uciekają się do samobójstw.
Robotnicy danego kraju muszą sami ustalić co w obecnych warunkach będzie do zaakceptowania. Temu służą wybory w demokratycznych krajach gdzie istnieją partie socjalistyczne, liberalne czy konserwatywne. Popracie dla nich decyduje o tym co jest danej społeczności aktualnie potrzebne. Więcej praw spowolniających może ekonomię czy mniej etc.
Avx napisał(a):3. Czy pensje i warunki pracy takie jak w Szwecji to brak eksploatacji ?
Oczywiście.
nonkonformista napisał(a):Ależ ja jestem ofiarą. Ofiarą opiekuńczego państwa o nazwie Polska.
Oj i co takiego strasznego ci się dzieje co może być chociażby porównywalne do losu chińskich robotników? Rozumiem, że chętnie zamieniłbyś się z chińskim robotnikiem bo przecież jak to określiłeś "Chiny biegną".