Avx napisał(a):To jest demagogia kłócąca się z dokładnie każdą statystyką, jaką w życiu widziałem. Od 1990 roku płace w Chinach wzrosły kolosalnie, a setki milionów ludzi wydobyły się ze skrajnej nędzy.Bardzo emfatycznie powiedziane. Stany Zjednoczone jak pamiętasz, wykorzystywały również czarnych niewolników do budowy swojej potęgi gospodarczej.
In fact, the annual average wage in China went up by 362.8 percent between 1994 and 2006
Tłumacząc na Polski, średnia płaca roczna między samym tylko 1994 a 2006 wzrosła o 362 procent.
Zupełnie nie masz pojęcia o czym piszesz, co ci nie przeszkadza pisać to samo od lat i w kółko.
Wages in China's cities rose 12.4% last year, while in rural areas they were boosted by 21.9%, according to figures from China's National Bureau of Statistics.
W samym tylko ubiegłym roku płace wzrosły o 12,4 %.
http://edition.cnn.com/2012/06/28/busine...index.html
Jersteś po prostu bezczelny. Nie było w historii ANI JEDNEGO KRAJU Z SZYBKIM WZROSTEM PKB (pochodzącym z czegoś innego, niż z surowców naturalnych, bo to osobna bajka) W KTÓRYM PENSJE "ROBOTNIKÓW" BY SPADAŁY. ANI JEDNEGO.
Jeżeli sam wierzysz w to co piszesz, to podajże chociaż przykład, którym na pewno nie są ani Chiny, ani Hongkong (o wiele bardziej rynkowy od Chin), ani Tajwan (podobnie, bardziej rynkowy od Chin - Tajwan obecny etap Chiński przeszedł w latach '60).
Również w USA pensje w 1910 były wyższe, niż w 1870. Więc, czy mogę na tej podstawie powiedzieć, że uprawiasz po prostu bezczelne kłamstwa ?
Idąc Twoim tokiem rozumowania, to czarny niewolnik powinien jeszcze amerykańskiemu landlordowi podziękować za niewolniczą pracę, bo przecież kraj się doskonale rozwijał i PKP wzrastało.
Takie kraje, w których warunki życia większości ludzi się pogorszyły, oczywiście były i to właśnie w XVIII, XIX w. warunki życia klasy robotniczej oraz chłopów się pogarszały z roku na rok, w miarę rozwoju kapitalizmu. Co powodowało powstawanie ruchów reakcyjnych, jak chociażby socjalizmy.
Public Health. Sixth Report Of The Medical Officer Of The Privy Council. With Appendix. 1863.
the average condition of the British laborer has improved in a degree we know to be extraordinary and unexampled in the history of any country or any age.
Robotnik rolny - czytamy - mógłby powiedzieć: pracuję ciężko, a jeść dostaję za mało. Gdy byłem w więzieniu, pracowałem nie tak ciężko, a jedzenia miałem pod dostatkiem i dlatego wolę wrócić do więzienia, niż być na wolności [Report of the Commissioners ... relating to Transportation and Penal Servitude. London 1863, p. 42]
Profesor Rogers dochodzi do wniosku, że współczesny angielski robotnik rolny ma się o wiele gorzej w porównaniu nie tylko ze swym poprzednikiem z dugiej połowy XIV i z XVwieku, lecznawet ze swym poprzednikiem z lat 1770 - 1780, że stał się znowu poddanym, i to poddanym źle karmionym i źle zakwaterowanym. [Rogers: A History of Agriculture..., p. 10 - "The peasant has again become serf"]
A History of Agriculture and Prices in England(...)
The cost of the hind is fixed at the lowest possible amount on which he can live... the supplies of wages and shelter are not calculated on the profit to be derived from him. He is a zero in farming calculations [Public Health. Seventh Report, London 1865, p. 242]
Sadler ochrzcił w Izbie Gmin robotników rolnych mianem "white slaves".
Robotnik rolny w Anglii południowej nie jest ani niewolnikiem, ani człowiekiem wolnym - jest pauprem [E. G. Wakefield, England and America..., p. 47]
England and America: A comparison of the social and political state of both nations
To są przykładowe źródła z tamtych lat, trudno dostępne i często możemy jedynie odnaleźć do nich nawiązania w innych dziełach.
W tym samym czasie PKB Wielkiej Brytanii było prawdopodobnie najwyższe na świecie, musiałbyś sprawdzić w swoich statystykach
Whole starvation of the London poor!... W ostatnich dniach na murach Londynu zjawiły się duże plakaty, na których czytano następujące niezwykłe ogłoszenie: Tłuste woły, głodni ludzie! Tłuste woły porzuciły swe krzyształowe pałace, aby tuczyć bogaczy w ich przepysznych pokojach, gdy głodni ludzie gniją i umierają w swych nędznych norach.(...)
W chwili gdy robotnicy angielscy ze swymi żonami i dziećmi umierają z zimna i głodu, angielskie pieniądze, będące produktem pracy angielskiej, milionami są lokowane w rosyjskich, hiszpańskich, włoskich i innych zagranicznych pożyczkach[/i]
[Reynolds, Newspaper, 20th January 1867 r.] Pauper Capital: London and the Poor Law, 1790-1870, By David R. Green
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL