Gocek napisał(a):Bardzo emfatycznie powiedziane. Stany Zjednoczone jak pamiętasz, wykorzystywały również czarnych niewolników do budowy swojej potęgi gospodarczej.
Nie "Stany Zjednoczone" tylko "południowe Stany w Stanach Zjednoczonych", co było zresztą niewydajne. W przeciwnym razie ktoś inny wygrałby wojnę domową.
Gocek napisał(a):Takie kraje, w których warunki życia większości ludzi się pogorszyły, oczywiście były i to właśnie w XVIII, XIX w. warunki życia klasy robotniczej oraz chłopów się pogarszały z roku na rok, w miarę rozwoju kapitalizmu.
No i wreszcie konkret, dziękuję bardzo. Fałszywy konkret, ale konkret. Bardzo lubię konkretne stwierdzenia zamiast ogólnikowej demagogii bez konkretnych twierdzeń, bo z konkretami da się rozmawiać.
Ze statystyk jakie mam pod ręką, wyłania mi się coś takiego:
Wielka Brytania 1800
Przewidywana długość życia: 40 lat
PKB na osobę: 2700$
Wielka Brytania 1820
Przewidywana długość życia: 41 lat
PKB na osobę: 2800$
Wielka Brytania 1850
Przewidywana długość życia: 43 lat
PKB na osobę: 3500$
Jak na 50 lat (czyli jedno życie ówczesnego człowieka), to nie jest powalające, ale bez przesady. Nie jest to też pogorszenie sytuacji.
Zerknijmy dalej:
Wielka Brytania 1880
Przewidywana długość życia: 44 lat
PKB na osobę: 4800$
Wielka Brytania 1900
Przewidywana długość życia: 46 lat
PKB na osobę: 6300$
Porównajmy z innymi:
USA 1900
Przewidywana długość życia: 49 lat
PKB na osobę: 6600$
Troszkę dłużej i bardziej bogato się w Stanach żyło, niż w UK.
A Niemcy po Bismarcku ? Z ich socjalnymi eksperymentami ?
II Rzesza 1900
Przewidywana długość życia: 44 lata
PKB na osobę: 4600$
Niemcy biedniejsi, częściej chorzy. Tak samo Francuzi (tylko jeszcze gorzej, nieznacznie).
No i co tu się dziwić, że ludzie w 1900 uciekali z II Rzeszy, uciekali z Francji; darowali sobie państwowo regulowane koleje, potężną armię i ubezpieczenia, a woleli wydać resztki swoich pieniędzy na popłynięcie w kierunku American Dream. W odwrotną stronę migracji nie było.
Ja rozumiem, że "średnia długość życia 46" brzmi potwornie, kiedy się ją porówna z tym, że teraz wynosi 79. No ale panowie, o czym my mówimy: nie ta technologia, nie ta mechanizacja; praktycznie nie ten świat.
---------------------------------------------
Współcześnie:
USA 2011
Przewidywana długość życia: 79 lat
PKB na osobę: 41 700$
Polska 2011
Przewidywana długość życia: 76 lat
PKB na osobę: 18 000$
Chiny 2011
Przewidywana długość życia: 73 lata
PKB na osobę: 8800$
Lepiej od USA 1900. Jakby współczesne Chiny przenieść w czasie do 1900, wszyscy by się zachwycali, że oto na ziemię zstąpiła Utopia; kraj, gdzie ludzie żyją niewyobrażalnie zdrowo i długo, a zarabiają bardzo dużo.
Jednak pośród krajów tej samej epoki, wolność ekonomiczna zawsze zwycięża; chyba, że została wprowadzona niedawno, i nie miała czasu rozwinąć skrzydeł. Wszystko wymaga czasu.
Kolejna sprawa: w XIX wieku mieliśmy eksplozję demograficzną. To samo w sobie wymaga znaczącego polepszenia sytuacji. Gocek chyba nie sugeruje, że z chwilą rozpoczęcia rewolucji przemysłowej nagle zachciało się wszystkim robić więcej dzieci, bez powodu ? Z moich danych wynika, że dzięki pracy dzieci w fabrykach, mogły się one wyżywić - po raz pierwszy w historii. W 1600 musiałyby zdechnąć. Ta praca w 1810 była potworna z naszego punktu widzenia, ale umieranie z głodu w 1600 było jeszcze bardziej potworne i w tym rzecz.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.