Zadano mi na PW pytanie, skąd wziąłem te dane, którymi powyżej rzuciłem. Odpiszę też tutaj, żeby nie było kolejnych prywatnych pytań:
Te dane akurat nie poszły z książki, a od Gapminder Foundation
mile:
Mają taki fajny programik: http://www.gapminder.org/world/
I na pewno podają źródła, ale musiałbym poszukać :razz:
Poza tym, świętej pamięci profesor Maddison z Uniwersytetu Groningen robił podobne badania (pogoogluj jego nazwisko i uniwerek). Jego szczegółowe szacunki na XIX wiek w pewnych szczegółach się róźnią od tych z Gapmindera, ale ogólny obraz wyłania się podobny.
To inny temat i mało istotny w tym temacie.
Młah ? Korpus oficerski CSA zawsze kojarzył mi się zajebiście. Oni mieli przecież ogromne tradycje w tym względzie, lepsze od USA.
...co oznacza, de facto, słabą gospodarkę.
True, true, proszę mnie źle nie zrozumieć, ja się wcale nie łaszę do Lincolna.
Te dane akurat nie poszły z książki, a od Gapminder Foundation
mile:Mają taki fajny programik: http://www.gapminder.org/world/
I na pewno podają źródła, ale musiałbym poszukać :razz:
Poza tym, świętej pamięci profesor Maddison z Uniwersytetu Groningen robił podobne badania (pogoogluj jego nazwisko i uniwerek). Jego szczegółowe szacunki na XIX wiek w pewnych szczegółach się róźnią od tych z Gapmindera, ale ogólny obraz wyłania się podobny.
exodim napisał(a):Strasznie upraszczasz.
To inny temat i mało istotny w tym temacie.
exodim napisał(a):CSA przegrały, bo, między innymi, miały dużo gorszych liderów,
Młah ? Korpus oficerski CSA zawsze kojarzył mi się zajebiście. Oni mieli przecież ogromne tradycje w tym względzie, lepsze od USA.
exodim napisał(a):a z charakteru gospodarki tych stanów, opartej prawie wyłącznie na plantacjach
...co oznacza, de facto, słabą gospodarkę.
exodim napisał(a):Zresztą, nie było też tajemnicą finansowanie kampanii Lincolna i PR przez wielkich przemysłowców. Od 1854 aż do początków XX w. (rządy T. Roosevelta) Partia Republikańska wspierała korporacjonizm
True, true, proszę mnie źle nie zrozumieć, ja się wcale nie łaszę do Lincolna.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.