Gocek napisał(a):Rozumiem, że wg Ciebie, te raporty fabryczne oraz raporty dot. stanu zdrowia populacji robotniczej i rolniczej w Zjednoczonym Królestwie to jakaś mistyfikacja? (dodam, że raporty są bezpośrednim źródłem a nie abstrakcyjnymi wyliczeniami z przyszłości...)
Nie - te raporty są całkowicie realistyczne dla społeczeństwa o przewidywalnej długości życia 43 i PKB 3500. 43 lata i 3500$ to są liczby, które współcześnie byłyby Afrykańskie.
Bardzo bym się zdziwił, gdyby nikt tam nie pracował po 16 godzin, nie był niedożywiony, nie miał awitaminozy, itp.
Gocek napisał(a):Rodziny robotnicze mimo ciągłej pracy rodziców i dzieci, żyły praktycznie na progu niedożywienia.
No ja myślę. Gdyby byli dożywieni, to by żyli trochę dłużej niż do 43.
Gocek napisał(a):Wolne żarty. Najwięcej ludzi rodzi się w ciężkich czasach, jak również u rodzin najbiedniejszych
Powyżej pewnego poziomu nędzy śmierć z głodu to redukuje. Mieli pieniądze na to, żeby ich dzieci nie zmarły z głodu w ciągu pierwszych 5 lat życia, a to niezwykłe. Niedożywienie jest ogromnym postępem w porównaniu ze śmiercią.
Gocek napisał(a):I jak się bronili fabrykanci? Podobnie jak Ty. Rząd chce pozbawić całe rodziny robotnicze możliwości całodobowej pracy oraz tym samym rząd pragnie pozbawić ich pieniędzy na jedzenie i przeżycie!!!!! A przecież robotnik podpisuje dobrowolną i nieprzymuszoną umowę o pracę... i jest mu dobrze jak nigdy.
Oczywiście.
Wielka Brytania 1850
Przewidywana długość życia: 43 lat
PKB na osobę: 3500$
Rosja 1850
Przewidywana długość życia: 32 lata
Uwaga: śmiertelność niemowląt i dzieci obniża przewidywaną długość życia
PKB na osobę: 1200 $
Chiny 1850
Przewidywana długość życia: 32 lata
PKB na osobę: 750 $
Indie 1850
Przewidywana długość życia: 25 lat
PKB na osobę: 560$
Eeeee, no nie zamierzam nikogo przekonywać, że Imperium Brytyjskie dbało o swoje kolonie, nie zamierzam

Widzimy więc, że robotnicy w Wielkiej Brytanii byli najlepiej karmionymi robotnikami na świecie.
Było im dobrze jak nigdy. W żadnym innym kraju tego okresu, ani nigdy wcześniej, nie było im lepiej.
Cytat:the average condition of the British laborer has improved in a degree we know to be extraordinary and unexampled in the history of any country or any age.
Eeeee... Ekh... Tłumacząc na Polski, znaczy to: przeciętna kondycja Brytyjskiego robotnika poprawiła się w stopniu ogromnym i bez precedensu w historii jakiegokolwiek kraju czy epoki. :roll:
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.