Avx napisał(a):Nie - te raporty są całkowicie realistyczne dla społeczeństwa o przewidywalnej długości życia 43 i PKB 3500. 43 lata i 3500$ to są liczby, które współcześnie byłyby Afrykańskie.Wyobraź sobie, że ten wiek jest obniżany przez pewne warstwy społeczne. Nie oznacza to, że nikt nie żył dłużej niż 43 lata...
Cytat:Bardzo bym się zdziwił, gdyby nikt tam nie pracował po 16 godzin, nie był niedożywiony, nie miał awitaminozy, itp.Niewolnik w Rzymie nie narzekał na brak pożywienia. Ale widzę, że dla Ciebie robotnik fabryczny to może żyć jak w obozie pracy.
Cytat:No ja myślę. Gdyby byli dożywieni, to by żyli trochę dłużej niż do 43.Dlatego było to niesprawiedliwe, chociażby w kontekście wzrostu gospodarczego i wytwarzanego przez tychże robotników bogactwa.
Cytat:Powyżej pewnego poziomu nędzy śmierć z głodu to redukuje. Mieli pieniądze na to, żeby ich dzieci nie zmarły z głodu w ciągu pierwszych 5 lat życia, a to niezwykłe. Niedożywienie jest ogromnym postępem w porównaniu ze śmiercią.Jeżeli tak, to większość Afryki powinna mieć teoretycznie najniższą dzietność.
Cytat:Oczywiście.
Wielka Brytania 1850
Przewidywana długość życia: 43 lat
PKB na osobę: 3500$
Rosja 1850
Przewidywana długość życia: 32 lata
Uwaga: śmiertelność niemowląt i dzieci obniża przewidywaną długość życia
PKB na osobę: 1200 $
Chiny 1850
Przewidywana długość życia: 32 lata
PKB na osobę: 750 $
Indie 1850
Przewidywana długość życia: 25 lat
PKB na osobę: 560$
Eeeee, no nie zamierzam nikogo przekonywać, że Imperium Brytyjskie dbało o swoje kolonie, nie zamierzam
Cytat:Widzimy więc, że robotnicy w Wielkiej Brytanii byli najlepiej karmionymi robotnikami na świecie.Niestety, ale tak nie było. O czym świadczą przedstawiane przeze mnie raporty fabryczne oraz raporty dot. zdrowia publicznego. Przy okazji, statystycznie to również Ty posiadasz już przynajmniej 1 dziecko i zarabiasz 3500 zł brutto.
Było im dobrze jak nigdy. W żadnym innym kraju tego okresu, ani nigdy wcześniej, nie było im lepiej.
Dodatkowo, czy Twoja statystyka również uwzględnia długość życia w kontekście umieralności ze względu na rozboje, wojny itp. Czy tylko obejmuje kwestie żywieniowe? Bo w Rosji jak wiemy, umierało się z wielu powodów zupełnie różnych niż np: w Zjednoczonym Królestwie. Polecam Listy z Rosji.
Cytat:Eeeee... Ekh... Tłumacząc na Polski, znaczy to: przeciętna kondycja Brytyjskiego robotnika poprawiła się w stopniu ogromnym i bez precedensu w historii jakiegokolwiek kraju czy epoki. :roll:Najwyraźniej przez pomyłkę sięgnąłem do podobnych Tobie lecz ówcześnie obrońców kapitału, gdyż podobna retoryka jest stosowana od jego początków. Czyli niewolnik też ma dobrze, gdyż dzięki niewolniczej pracy może przecież wyżyć...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL