Avx napisał(a):Mam na myśli gospodarkę o niskiej ilości kapitału (budynków, maszyn, dróg, kolei, statków, lamp ulicznych i tak dalej).Ok. Czy masz na myśli również gospodarki przed rewolucją przemysłową, czyli o niskiej technologii produkcji?
Cytat:Gospodarki XIX wieku były bardziej zaawansowane od gospodarek XV wieku, ale w porównaniu z gospodarkami pierwszoświatowymi XXI wieku, są to gospodarki prymitywne.Zgadza się.
Cytat:Da się je porównać do XXI wiecznych gospodarek trzeciego świata, ale występuje "problem" róznicy technologicznej.Dlatego nie można porównywać statystycznie gospodarek XXI w. i np: XI w., gdyż chociażby możliwości produkcyjne w tym rozwój technologiczny, skala jest inna.
Cytat:W USA nigdy nie był tak naprawdę popularny, a zwyciężył w jednym z najbardziej prymitywnych krajów epoki, kraju raczej feudalnym niż kapitalistycznym, czyli w Rosji.W Rosji zwyciężył bandycki, "komunistyczny" i niewolniczy bolszewizm. Socjalizm zwyciężył w Europie zachodniej, jako ruchy socjaldemokratyczne oraz w Państwach nordyckich.
Cytat:Współczesna pomoc medyczna naprawdę pomaga.Lecz to ingerencja w naturalne prawo doboru naturalnego. Pomaga się słabszym...
Z zaawansowanym nowotworem przegrywa, ale powinna wyleczyć z zapalenia płuc.
Cytat:Socjalizm to nie jest współczesna medycyna. Socjalizm to nakładanie pijawek i rysowanie symboli odpędzających złe duchy.Uwierz mi, że wielu osobom rzeczywiście pomógł, natomiast naturalne prawo skazałoby ich na niewolniczą pracę lub śmierć.
I taką właśnie ma "skuteczność".
Cytat:Nah, nie zmieniły się w ZSRR, PRL, NRD, Kubie, Mongolii, Chinach, Korei Północnej, nigdzie. Stało się tam dokładnie to, co zgodnie z "kapitalistyczną" ekonomią ma się stać w państwie socjalistycznym.Te państwa to już jakaś litania libertarian :]. W przypadku Kuby mamy ponad 50 letnie embargo Imperium. Jakoś w tak "niewolnych" warunkach stosowanych przez miłośników wolności, jakoś się trzymają.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL