Hans Wegeżysten napisał(a):Brawo dla Hume. Dodał od siebie słowo sens, które tak bardzo człowiek sobie upodobał. Przecież ludzie płaczą jak ich życie jest bez sensu itd. :lol2: Ja mam w dupie to słówko sens. Wszystko sobie człowiek może nazwać sensownym, żeby brzmiało lepiej/ poczuć się lepiej i co tam jeszcze :mrgreen: Ale sensu już nie wskażesz. Nie powiesz : Patrz tam idzie krowa, a za nią idzie sens. Czy słowo sens jest sensowne ? ahhaha.
Spoko, ale tu jest mowa konkretnie o sensie poznawczym. Słowo, które posiada sens poznawczy po prostu coś oznacza, czyli odnosi się do jakiegoś konkretnego obiektu. W Twoim rozumowaniu nic o czymś takim nie ma. Mieszanie tego z "sensem życia" to nieporozumienie.
Kategoria ta jest jak najbardziej sensowna jako, że możemy doświadczyć wyrażeń, które posiadają jakieś odniesienie i takich, które takiego odniesienia nie mają.
Cytat:Hume:Może być subiektywne, może być intersubiektywne... to zależy. Co w ogóle znaczy dla Ciebie słowo obiektywne?:]
1. Doświadczamy. 2. Przez doświadczenie sprawdzamy czy zdanie jest prawdziwe/ fałszywe. (De facto jest to subiektywne, ale tego już nie ma napisanego krowa na rowie w tym założeniu) 3. Jeżeli możemy sprawdzić czy zdanie jest prawdziwe/fałszywe to jest to SENSOWNE. Albo na odwrót.
Cytat:Jak ty miałeś 13-14, to ja miałem 16-17. Ja byłem pierwszy. A kto pierwszy ten lepszy. O to mi chodziło :lol2:Dobra, dobra kurwa.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch