exodim napisał(a):Nie cząsteczkami (w sensie indywiduami chemicznymi), a neutronamiNo tak tak, o neutrony mi chodziło głównie. Acz zastanawiam się czy np. jądra helu (z rozpadów alpha) też nie działają całkiem dobrze?
No tyle, że nie jest to naturalny rozpad. Niemniej w elektrowniach czy bombach atomowych korzysta się właśnie z neutronów, tak jak pisał exodim.
exodim napisał(a):Uran-236 jest niestabilny i ulega (prawie) natychmiastowemu rozpadowi, stąd w elektrowniach jądrowych stosuje się jako paliwo U-235, a następnie bombarduje neutronami.Pamięć mi trochę szwankuje teraz, ale czy czasem nie wykorzystuje się jako paliwa mieszkanki ze znaczną większością (ponad 95% z tego co pamiętam) Uranu-235 oraz kilkoma procentami Uranu-236, który służy jako źródło neutronów? Co mi się mgliście kojarzy z wykładów z fizyki współczesnej.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."