Cytat:Po pierwsze nie wiem na jakiej podstawie redukujesz wszystkie sensy do sensu poznawczego. Po drugie, co to znaczy doświadczać ? Czym doświadczasz ?
To już Ci mówię dlaczego redukuję sens do poznawczego. Otóż dlatego, że daje on nam możliwość komunikacji - porozumienia, wiedzy że mówimy o tym samym.
Co to znaczy doświadczać? To znaczy słyszeć, widzieć, smakować, wąchać i dotykać.
Cytat:Jest dziwnym, że próbujecie wmówić, iż nie jesteśmy uprawnieni do dyskusji o tym, czego nie doświadczamy. Czy wolno mi mówić o Jutrze ? Przecież go nie doświadczam i nigdy nie doświadczę. Czy wolno mi mówić o przyszłości, przeszłości ? Czy jest to "sensowne" ?.
Nie jesteśmy uprawnieni, do używania słów, które nie odnoszą się do doświadczenia. Wolno Ci mówić o jutrze, jeżeli do jego charakterystyki używasz słów z doświadczenia.
Cytat:Cała argument przeciwko sensowności słowa Bóg dotyczy transcendencji, ale według współczesnej teologii katolickiej Bóg jest wszędzie. Czy taki Bóg też jest bezsensowny ? Przecież go wierzący doświadczają
Jeśli jest wszędzie to chyba nie trudno go pokazać, żebyśmy w końcu wiedzieli o czym mówimy.
Zanim Hans zacznie krytykować jakiś pogląd, niech najlepiej przeczyta go u źródła, bo tak będziemy sobie o wymysłach Hansa biadolić bez końca.