Wookie napisał(a):To już Ci mówię dlaczego redukuję sens do poznawczego. Otóż dlatego, że daje on nam możliwość komunikacji - porozumienia, wiedzy że mówimy o tym samym.Czyli na podstawie widzimisię. A co do tego, że słyszysz, widzisz, smakujesz, wąchasz, dotykasz - to nie udowodnisz tego. Nieobronione.
Co to znaczy doświadczać? To znaczy słyszeć, widzieć, smakować, wąchać i dotykać.
Wookie napisał(a):Nie jesteśmy uprawnieni, do używania słów, które nie odnoszą się do doświadczenia. Wolno Ci mówić o jutrze, jeżeli do jego charakterystyki używasz słów z doświadczenia.Ja jestem uprawniony, Ty sobie nie bądź. Czymkolwiek to doświadczenie jest.
Wookie napisał(a):Jeśli jest wszędzie to chyba nie trudno go pokazać, żebyśmy w końcu wiedzieli o czym mówimy.Owszem, nietrudno. Wystarczy wskazanie Ciebie, drzewa itd.
Przypominam, że na to nie było odpowiedzi :
Hans napisał(a):Dwa, że gadając o transcendencji - semiotyk rozumie to słowo, bo inaczej czemu rozmawiałby o "fahasifhaslslfka" - szalony ?mile:. Jeżeli rozumie to słowo, to jest chyba sensowne - według jego fiu-bździu kryterium. A jak nie rozumie, to po co o tym gada ?
Wookie napisał(a):Zanim Hans zacznie krytykować jakiś pogląd, niech najlepiej przeczyta go u źródła, bo tak będziemy sobie o wymysłach Hansa biadolić bez końca.Ja już nie muszę niczego krytykować. Dla mnie to już zostało obalone.

mile:. Jeżeli rozumie to słowo, to jest chyba sensowne - według jego fiu-bździu kryterium. A jak nie rozumie, to po co o tym gada ?