Cytat:Nie bój się, czytałem. Problem w tym, że zarówno nietranscendentnego jak i transcendentnego Boga można opisać zrozumiałymi słowami.
Koń z rogiem na głowie - sensowne
Koń z planetą Ziemia na głowie- sensowne
Bóg transcendentny - twórca wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych, który wykracza poza poznanie naszych zmysłów - którego słowa nie kapisz ?
Gdy widzę dany przedmiot, wiem czy wyczerpuje on definicję konia z rogiem na głowie lub konia z planetą Ziemia na głowie. Natomiast żaden przedmiot nie może wyczerpywać Twojej definicji Boga transcendentnego. Tutaj jest problem.
Cytat:Rozumiem, że znalazłeś pretekst aby nie odpowiadać na resztę.
Jak przeczytałem tą Twoją odpowiedź z waleniem głową w mur to totalnie mi się odechciało, no ale ok.
Cytat:A katolik Ci może powiedzieć, że widzi/słyszy/czuje Boga.
A mnie to mało obchodzi, dopóki nie poda mi warunków by go zobaczyć, usłyszeć, w taki sposób jak ja mogę powiedzieć "spójrz, to jest drzewo".
Cytat:Nie możesz, bo wtedy umrze. Jest bardzo chory. Z jego perspektywy to nie jest bariera przestrzeni, bo on nie wie czy jest jakaś przestrzeń poza pomieszczeniem, w którym żyje. Bądź konsekwentny i przyznaj, że mówienie o świecie zewnętrznym jest z perspektywy tego chłopca bezsensowne
Niekoniecznie. Mamy współcześnie zdjęcia, filmy, jak się chce to można wszystko pokazać

Cytat:Jak dla mnie sprzeciwia się mówieniu zarówno o przeszłości jak i o przyszłości, gdyż doświadczamy tylko w teraźniejszości.
No cóż, jak to dobrze że tylko dla Ciebie. Przeszłość jest zdeponowana w naszej pamięci, która jest składnikiem doświadczenia i dzięki której w ogóle możemy korzystać z doświadczeń. Przyszłość natomiast wyobrażamy sobie na podstawie przeżytych doświadczeń.